De voorzitter verwelkomt de raadsleden op de zitting van de gemeenteraad van 17 maart 2025.
Agenda
Er werden 6 interpellaties ingediend:
Aangezien de interpellatie van Marleen Dierickx en de interpellatie van Nysa Vandersteene allebei over de ontwikkeling op de Sint-Vincentiussite gaan, stelt de voorzitter voor om ze samen te behandelen. Elk raadslid krijgt hierbij de volledige spreektijd.
De raad gaat hiermee eenparig akkoord.
Raadslid Wouter Vermeersch vraagt het woord. Hij wijst er op dat het reeds de vierde raadszitting is na de verkiezingen en vraagt waar het 'grote plan' van de coalitie blijft. Het brio-akkoord werd reeds aangekondigd, maar er is nog geen enkel debat geweest rond dat nieuwe bestuursakkoord. Volgens raadslid Wouter Vermeersch wordt verder gedaan alsof er geen verkiezingen zijn geweest. De voorzitter is deze legislatuur nochtans begonnen met erop te wijzen dat hij een debatcultuur wil in de gemeenteraad. Maar er is slechts een beperkte spreektijd voorzien om een punt te maken, en daarmee wordt de mogelijkheid tot debat in de praktijk volgens raadslid Wouter Vermeersch
beknot. Het is voor de gemeenteraadsleden, en ook voor de burgers, nagenoeg onmogelijk om het stadsbestuur te ondervragen over de grotere visie van deze stad. Hij vraagt wanneer er een echt debat zal kunnen gevoerd worden over het brio-akkoord.
De voorzitter verwijst naar de afspraken in het bureau van fractieleiders, waarop ook raadslid Wouter Vermeersch aanwezig was, en benadrukt dat er dit jaar twee themadebatten zullen georganiseerd worden. Het eerste themadebat zal gaan over het bestuursakkoord. Het Kortrijks stadsbestuur heeft zich geëngageerd om vóór de zomer met de volledige tekst te komen, inclusief het budgettair kader. Alle fractieleiders waren daarmee akkoord. De voorzitter wijst er op dat de raadsleden het stadsbestuur voor andere vragen kunnen interpelleren, en verwijst dienaangaande naar de vele aanvullende punten op de huidige raadszitting. Hij betreurt de tussenkomst van raadslid Wouter Vermeersch, aangezien er hierover reeds afspraken werden gemaakt in het bureau van fractieleiders.
Er werden 3 voorstellen van beslissing ingediend:
Toevoeging hoogdringende agendapunten
Zoals reeds meegedeeld per mail dd. 12 maart jl. wordt hierbij gevraagd om enkele punten bij hoogdringendheid aan de agenda van de gemeenteraad toe te voegen, meer bepaald:
Deze punten zijn hoogdringend omwille van het feit dat het van groot belang is dat de raad zo spoedig mogelijk in zijn volledige samenstelling kan samenkomen. De raad gaat eenparig akkoord dat voormelde punten worden toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad.
(Van Quickenborne Vincent; Ruth Vandenberghe; Wout Maddens; Hannelore Vanhoenacker; Maxim Veys; Felix De Clerck; Trui Steenhoudt; Stephanie Demeyer; Wouter Allijns; Giovanny Saelens; Philippe De Coene; Pieter Soens; Kelly Detavernier; Axel Weydts; Liesbet Maddens; Wouter Vermeersch; Helga Kints; Veronique Decaluwe; Nicolas Beugnies; Philippe Dejaegher; Carmen Ryheul; Tine Soens; Lies Vercaemst; Mia Cattebeke; Sien Vandevelde; Billy Buyse; Arthur Vandenbulcke; Anaïs de Bethune; Lieselot Declercq; Siska Buysschaert; Jeroen Ceuppens; Anke Seynaeve; Peter Sustronck; Marniek De Bruyne; Nysa Vandersteene; Karel Descheemaeker; Marleen Dierickx; Miet Callens)
Discussiepunten i.v.m. de samenstelling van de gemeenteraad
Gezien het van belang is dat de raad zo spoedig mogelijk in zijn volledige en correcte samenstelling kan vergaderen, wordt in toepassing van artikel 18 van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad (HHR) voorgesteld om de punten betreffende ontslag van gemeenteraadsleden, en de punten betreffende de eedaflegging en installatie van nieuwe gemeenteraadsleden, als eerste punten te behandelen. Deze punten m.b.t. de samenstelling van de raad zouden dus vóór de interpellaties, voorstellen van beslissing en mondelinge vragen worden behandeld.
De raad gaat hiermee eenparig akkoord.
Behandeling van identieke punten op de agenda van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn
Er staan verschillende identieke punten op de agenda van zowel de gemeenteraad als de raad voor maatschappelijk welzijn. Om te vermijden dat verschillende malen hetzelfde debat moet gevoerd worden stel ik voor om de betrokken punten samen te behandelen in de raadszitting waar de discussiepunten eerst worden behandeld, en dit in toepassing van artikel 18 HHR.
Concreet gaat het om volgende punten:
De stemmingen gaan wel door in de respectieve vergaderingen.
De raad gaat hiermee eenparig akkoord.
Goedkeuring notulen
Er worden geen opmerkingen geformuleerd op de notulen van de zitting van 17 februari 2025. De notulen zijn derhalve goedgekeurd.
Hamerpunten gemeenteraad
Vóór de aanvang van deze zitting werd voor de punten 1 t.e.m. 8, 10 t.e.m. 36, en 39 een bespreking gevraagd. Alle punten waarvoor er een geheime stemming nodig is, met name alle nota’s waar er vertegenwoordigers of kandidaat-leden moeten worden verkozen, werden door de voorzitter ter discussie gesteld. De punten die bij hoogdringendheid aan de agenda werden toegevoegd zijn eveneens discussiepunten.
De overige punten zijn hamerpunten en worden door afroeping van hun nummer geacht eenparig te zijn goedgekeurd, meer bepaald de punten:
Er wordt voorgesteld om een aanpassing te doen voor de retributieprijzen voor Zomermarkten 2025. Dit om extra inkomsten te genereren en zo de bijkomende kosten voor het huren van tenten voor de standhouders te kunnen dekken.
Deze nota gaat over de implementering van een gebruiksreglement voor organisaties die gebruik wensen te maken van de infrastructuur van Abby.
In dit dossier leggen we de documenten ‘Gebruiksreglement’, ‘Gebruikersovereenkomst tussen de stad Kortrijk en gebruikers van zalen in Abby’, 'Huisregels Abby' en de zaaltarieven voor zaalverhuur in Abby ter goedkeuring voor.