Terug
Gepubliceerd op 29/11/2023

2023_CBS_02121 - Verkeerswijzigingen op gemeentewegen - vaststellen aanvullend verkeersreglement - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 20/11/2023 - 15:00 nieuwe schepenzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Aanvullend reglement op het wegverkeer enkel m.b.t. gemeentewegen (niet in havengebied of speciale beschermingszones).

Samenstelling

Aanwezig

Vincent Van Quickenborne, burgemeester; Ruth Vandenberghe, schepen; Axel Weydts, schepen; Axel Ronse, schepen; Wout Maddens, schepen; Bert Herrewyn, schepen; Kelly Detavernier, schepen; Wouter Allijns, schepen; Philippe De Coene, schepen; Carlo Daelman, algemeen directeur

Secretaris

Carlo Daelman, algemeen directeur

Voorzitter

Vincent Van Quickenborne, burgemeester
2023_CBS_02121 - Verkeerswijzigingen op gemeentewegen - vaststellen aanvullend verkeersreglement - Goedkeuren 2023_CBS_02121 - Verkeerswijzigingen op gemeentewegen - vaststellen aanvullend verkeersreglement - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Via meldingen en andere communicatiemiddelen werden wij op de hoogte gesteld van verschillende verkeersproblemen in Kortrijk. Deze verkeersproblemen werden behandeld en gebundeld in een lijst met verkeerswijzigingen op gemeentewegen. Daarnaast worden soms ook verkeerswijzigingen rechtstreeks vanuit team Mobiliteit en parkeren of vanuit team Publieke ruimte ter goedkeuring voorgelegd. 

Argumentatie

In de Guldensporenlaan, t.h.v. huisnummer 2B (eerste parkeervak), brengen we 1 parkeerplaats voor personen met een handicap aan.

    Reden: voor algemeen gebruik.


    In de Stadelaan, t.h.v. huisnummer 67, verwijderen we 1 parkeerplaats voor personen met een handicap.

    Reden: de aanvrager is overleden. 


    In de Rijselsestraat, tussen Heilige Geeststraat en Kasteelstraat, brengen we na de heraanleg van het Sint-Michielsplein 1 parkeerplaats voor personen met een handicap aan.

    Reden: ter compensatie van de 2 verdwenen parkeerplaatsen op het Sint-Michielsplein.


    In de Beekstraat, t.h.v. huisnummer 65, brengen we 2 parkeerplaatsen aan voor het laden van elektrische voertuigen.

    Reden: op vraag van de omwonenden en voor algemeen gebruik.


    In de Beverlaai, t.h.v. huisnummer 57, brengen we 2 parkeerplaatsen aan voor het laden van elektrische voertuigen.

    Reden: op vraag van de omwonenden en voor algemeen gebruik.


    In de Schepen Duyckstraat, Schepen Lagaestraat en Senator Claysstraat markeren we parkeerstroken.

    Reden: om wildparkeren te verhinderen.


    In de garageweg Vlasbloemstraat – Kortrijksestraat voeren we een parkeerverbodszone in.

    Reden: voertuigen parkeren er willekeurig.


    In het Koningin Astridpark, t.h.v. de centrale doorsteek, verduidelijken we de signalisatie.

    Reden: de centrale doorsteek doorheen het Astridpark maakt deel uit van de Groene Verbinding, die op haar beurt deel uitmaakt van het bovenlokale fietsroutenetwerk. We wensen dan ook een duidelijke eenvormige signalisatie aan te brengen in alle fietsdoorsteken in parken. 


    In de Moorseelsestraat, tussen de Meensesteenweg en parking Wembley, voeren we een zone 30 in.

    Reden: Traag verkeer is daar wenselijk omwille van de fietsconnectie tussen N8 (doorsteek Euroshop) en sportcentrum Wembley.


    In de zones 50: Hoge Dreef tegenover huisnummer 46
    Erasmuslaan, t.h.v. de brug
     Rollegemsestraat, t.h.v. de helling - op 150 m van de grens bebouwde kom

     wordt een flitspaal geplaatst.

    Reden: Eerder werd beslist om een flitspaal te plaatsen in de Hoge Dreef (tgo nr 46); in de Erasmuslaan (tgo nr 11) en in de Rollegemseweg (tgo nr 126). Omwille van technische redenen moesten deze locaties opnieuw onderzocht worden. De locatie Hoge Dreef blijft quasi ongewijzigd en Erasmuslaan schuift ± 200m op naar de brug toe. De locatie Rollegemseweg blijkt niet meer mogelijk door de lange flauwe bocht (in de zone 50) en daarom wordt nu Rollegemsestraat (helling) voorgesteld.

    Juridische grond

    De volgende regelgeving is hierop van toepassing:

    • de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968 en zoals hij van toepassing is krachtens de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1988, inzonderheid op de artikelen 2 en 10, op artikel 12, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 december 1982, en op artikel 29, gewijzigd bij de wet van 9 juni 1978;
    • het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
    • het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid op artikel III, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 23 juni 1978, 25 november 1980, 8 april 1983, 1 juni 1984, 25 maart 1987, 17 september 1988, 20 juli 1990, 18 september 1991, 14 mei 2002 (art. 2) en 12 maart 2023;
    • het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 8 december 1977, 23 juni 1978, 14 december 1979, 25 november 1980, 11 april 1983, 1 juni 1984, 17 september 1988, 20 juli 1990, 19 december 1991 en 14 mei 2002 (art. 6.5 en 9);
    • het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
    • het raadsbesluit van 11 februari 2019 waarin bepaald werd dat ‘aanvullende reglementen over  verkeerswijzigingen” worden opgenomen in het ‘dagelijks bestuur’ waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is;
    • de bepalingen van het decreet lokaal bestuur;
    • de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

    Regelgeving bevoegdheid

    Het CBS is bevoegd op basis van de definitie van dagelijks bestuur zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

    Besluit

    Het college van burgemeester en schepenen beslist:

    Punt 1

    Artikel 1

    §1 In de Guldensporenlaan, t.h.v. huisnummer 2B (eerste parkeervak), brengen we 1 parkeerplaats voor personen met een handicap aan.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van een bord E9a met handicap-embleem en de voorziene markeringen.


    Artikel 2

    §1 In de Stadelaan, t.h.v. huisnummer 67, verwijderen we 1 parkeerplaats voor personen met een handicap.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het verwijderen van het bord E9a met handicap-embleem en de voorziene markeringen.


    Artikel 3

    §1 In de Rijselsestraat, tussen Heilige Geeststraat en Kasteelstraat, brengen we na de heraanleg van het Sint-Michielsplein 1 parkeerplaats voor personen met een handicap aan.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van een bord E9a met handicap-embleem en de voorziene markeringen.


    Artikel 4

    § 1 In de Beekstraat, t.h.v. huisnummer 65, brengen we 2 parkeerplaatsen aan voor het laden van elektrische voertuigen.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het plaatsen van een verkeersbord E9a met logo van een stekker en een personenwagen en de bijhorende markering.


    Artikel 5

    §1 In de Beverlaai, t.h.v. huisnummer 57, brengen we 2 parkeerplaatsen aan voor het laden van elektrische voertuigen.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het plaatsen van een verkeersbord E9a met logo van een stekker en een personenwagen en de bijhorende markering.


    Artikel 6

    §1 In de Schepen Duyckstraat, Schepen Lagaestraat en Senator Claysstraat markeren we parkeerstroken.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van de denkbeeldige rand van de rijweg (met onderbreking ter hoogte van de opritten).


    Artikel 7

    §1 In de garageweg Vlasbloemstraat – Kortrijksestraat voeren we een parkeerverbodszone in.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van de borden ZE1 en ZE1’ aan het begin en einde van de garageweg.


    Artikel 8

    §1 In het Koningin Astridpark, t.h.v. de centrale doorsteek, verduidelijken we de signalisatie.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van de verkeersborden C3 met onderborden M12 (uitgez. fietsers, bromfietsen A en speedpedelecs) ter hoogte van de centrale as in de Graaf de Smet de Naeyerlaan en de Brugsestraat. De D7-borden (verplicht fietspad) worden er verwijderd. 

     

    Artikel 9

    §1 In de Moorseelsestraat, tussen de Meensesteenweg en parking Wembley, voeren we een zone 30 in.

    §2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van de verkeersborden F4a en F4b aan het begin en einde van de zone 30.


    Artikel 10

    In de zones 50: Hoge Dreef tegenover huisnummer 46
    Erasmuslaan, t.h.v. de brug
     Rollegemsestraat, t.h.v. de helling - op 150 m van de grens bebouwde kom

     wordt een flitspaal geplaatst.