Terug
Gepubliceerd op 18/10/2023

2023_GR_00298 - 2023/00656 - zaak van de wegen - aanpassingen aan de gemeentewegen - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 09/10/2023 - 19:00 raadszaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Aanvullend reglement op het wegverkeer enkel m.b.t. gemeentewegen (niet in havengebied of speciale beschermingszones).

Samenstelling

Aanwezig

Helga Kints, voorzitter; Ruth Vandenberghe, burgemeester; Wout Maddens, schepen; Axel Weydts, schepen; Axel Ronse, schepen; Wouter Allijns, schepen; Kelly Detavernier, schepen; Stephanie Demeyer, schepen; Philippe De Coene, schepen; Jean de Béthune, raadslid; Moniek Gheysens, raadslid; Cathy Matthieu, raadslid; Pieter Soens, raadslid; Koen Byttebier, raadslid; Roel Deseyn, raadslid; Hannelore Vanhoenacker, raadslid; Mohamed Ahouna, raadslid; Liesbet Maddens, raadslid; Carol Leleu, raadslid; Mattias Vandemaele, raadslid; David Wemel, raadslid; Philippe Avijn, raadslid; Tiene Castelein, raadslid; Veronique Decaluwe, raadslid; Nicolas Beugnies, raadslid; Niels Lybeer, raadslid; Lien Claassen, raadslid; Nawal Maghroud, raadslid; Tine Soens, raadslid; Maxim Veys, raadslid; Philippe Dejaegher, raadslid; Jacques Demeersseman, raadslid; Carmen Ryheul, raadslid; Lies Vercaemst, raadslid; Mia Cattebeke, raadslid; Benjamin Vandorpe, raadslid; Dieter D’Alwein, raadslid; Marc Cottenier, raadslid; Sien Vandevelde, raadslid; Carlo Daelman, algemeen directeur

Afwezig

Vincent Van Quickenborne, raadslid; Wouter Vermeersch, raadslid

Verontschuldigd

Bert Herrewyn, schepen

Secretaris

Carlo Daelman, algemeen directeur

Voorzitter

Helga Kints, voorzitter
2023_GR_00298 - 2023/00656 - zaak van de wegen - aanpassingen aan de gemeentewegen - Goedkeuren 2023_GR_00298 - 2023/00656 - zaak van de wegen - aanpassingen aan de gemeentewegen - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

De omgevingsvergunningsaanvraag betreft riolerings- en wegeniswerken in de Driekerkenstraat, Kerkvoetweg, Vrije Aardstraat, Neerbeekstraat, Rietput, Jozef Verhaeghestraat. De werken resulteren in het aanleggen van gescheiden rioleringsstelsel én de herinrichting van de wegenis om tot een verkeersveilige omgeving te komen. De wegenis krijgt een nieuw profiel en herinrichting met ontharde stroken, parkeren en wegmarkeringen i.f.v. fietsveiligheid en algemene verkeersveiligheid. De werken optimaliseren eveneens het waterbeheer in deze omgeving.

Daarnaast wordt ter hoogte van de Vrije Aardstraat en de Leie een nieuwe groenzone ingericht met 2 bufferbekkens en een beperkte padenstructuur. Deze zone wordt publiek toegankelijk, bijgevolg wordt de rooilijn verlegd. 

Zaak van de wegen 

De vergunningsaanvraag werd ingediend door stad Kortrijk, waarbij de deputatie de vergunningverlenende overheid is. In het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag moet de gemeenteraad een beslissing nemen over de aanpassing van de gemeentewegen én de nieuwe rooilijn.

De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opheffing. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.

Openbaar onderzoek

Gelet op de integratie van de beslissing omtrent de aanleg, wijziging, verplaatsing of verbreding van een gemeenteweg in voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen, diende geen afzonderlijk openbaar onderzoek georganiseerd te worden. Overeenkomstig de criteria van artikel 11-14 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moest de aanvraag i.k.v. de omgevingsvergunning openbaar gemaakt worden. Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 28 juli 2023 tot en met 26 augustus 2023.Er zijn geen bezwaarschriften ingediend.

Adviezen

Gelet op de integratie van de beslissing omtrent de aanleg, wijziging, verplaatsing of verbreding van een gemeenteweg in voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen, dienden geen afzonderlijk adviezen opgevraagd te worden. Onderstaande adviezen werden in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag opgevraagd:

  • Kortrijk, mobiliteit en parkeren - voorwaardelijk gunstig
  • Kortrijk, omgevingsbeleid ruimtelijke planning - gunstig
  • Kortrijk, communicatie en recht - geen advies
  • Kortrijk, beheer publieke ruimte -voorwaardelijk gunstig
  • Kortrijk, minder hinder - voorwaardelijk gunstig

Beoordeling van de aspecten met betrekking tot de zaak van de wegen:

De adviezen worden door het college van burgemeester en schepenen en/of de gewestelijk omgevingsambtenaar geëvalueerd in het kader van de omgevingsvergunning. De gemeenteraad kan uitsluitend uitspraak doen over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, over de eventuele opname in het openbaar domein en de verenigbaarheid met de doelstellingen en principes van het decreet gemeentewegen en kan dus geen uitspraak doen over aspecten die hier geen rechtstreeks verband mee houden. Anders oordelen zou een bevoegdheidsoverschrijding betekenen.

Het advies van Kortrijk - omgevingsbeleid ruimtelijke planning is gunstig: 
De heraanleg van de Driekerkenstraat en aanpalende straten maakt onderdeel uit van het Vlaams Stadsvernieuwingsproject Konnector. Met de heraanleg wordt ingezet op het realiseren van een betere woonkwaliteit (verlagen verkeersintensiteit, vergroenen,…). De rioleringsingrepen vormen een opstap naar een beter waterbeheer en betere waterkwaliteit voor de Neerbeek. De investering wordt gunstig geadviseerd. 

Dit advies wordt gevolgd.


Het advies van Kortrijk - mobiliteit & parkeren is voorwaardelijk gunstig:

Fietsparkeren:

  • de nieuw aan te plaatsen fietsaanleunbeugels moeten voorzien zijn in de aanneming en identiek aan de fietsaanleunbeugels reeds aanwezig in Stad Kortrijk. Indien de fietsaanleunbeugels op een aanrijgevoelige plaats staan, moeten deze in grondankers geplaatst worden. 
  • De aanleunbeugel is een U-vormig hek met afgeronde randen. De beugel bestaat uit een eendelig gebogen buis diameter 48.3mm in thermisch verzinkt staal S235JR conform NBN EN 1461 en wordt voorzien van een UV- en weersbestendige poedercoating RAL 7016. De beugel is 900mm breed en 1050mm hoog, de tussenbuis wordt voorzien op een afstand van 200mm.

Autoparkeren:

  • De dienst Mobiliteit en Parkeren moet min. 1 a 2 maand voor de openstelling betrokken worden om de voorbereidingen te kunnen treffen ( plaatsen parkeerautomaat, inrichten shop&Go plaatsen, digitaal intekenen parkeerplaatsen, ...)
  • De parkeerautomaat die momenteel dienst doet als infozuil op Bissegemplaats mag door de aannemer worden weggenomen. Deze wordt niet gerecupereerd.
  • de bestaande parkeerplaatsen voor personen met een handicap die worden weggenomen op de Rietputparking dienen te worden gecompenseerd. Deze vakken hebben andere maten dan reguliere parkeerplaatsen.

Dit advies wordt gevolgd. De richtlijnen worden gekoppeld als voorwaarden aan de omgevingsvergunning.

De overige adviezen hebben geen betrekking op de gemeentewegen.

Argumentatie

De zaak van de wegen omvat voor voorliggende aanvraag volgende onderdelen:

  • het wijzigen van de gemeenteweg
  • het verplaatsen van de rooilijn
  • de aanleg van nieuwe paden binnen een nieuw publiek domein

Conform het decreet op de gemeentewegen moet onderzocht worden welke rol de voorgestelde aanpassing van de gemeenteweg kan spelen in de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen op recreatief en functioneel vlak.

Binnen het Vlaams stadsvernieuwingsproject Konnector is één van de acties de herinrichting van de wegenis en het aanleggen van een publieke groenzone. De Driekerkenstraat, Kerkvoetweg, Vrije Aardstraat, Jozef Verhaegestraat, deel Rietputparking en Neerbeekstraat worden heraangelegd i.f.v. het verhogen van de leefbaarheid in deze omgeving. De Driekerkenstraat wordt als fietsstraat ingericht, het tweerichtingsverkeer blijft mogelijk. De voetpaden worden verbreed en er is meer ruimte voor vergroenen en georganiseerd parkeren. Aan de Rietputparking (begin) en aan de Vrije Aardstraat (einde) worden er fietsenstallingen voorzien. De wegen die aantakken op de Driekerkenstraat worden heraangelegd, het voetpad blijft doorlopen waardoor zoekverkeer wordt vermeden. Over het totale project worden er langs de wegenis meer bomen voorzien en meer ontharding.

Op het einde van de Vrije Aardstraat, langs de Leie komen 2 bufferbekkens binnen een nieuwe publieke groenzone. Een nieuw vlonder pad met brug verbindt het jaagpad. Dit deel van het project wordt een nieuwe publieke groenzone. Hiervoor dient de rooilijn te worden verlegd. 

De rooilijn wordt beperkt verplaatst om een logisch onderscheid te maken tussen publieke en private ruimte. Dit heeft impact op de bestaande rooilijn in de Vrije Aardstraat, hoek met de Remi Vermandelestraat en Kerkvoetweg. Het verplaatsen van de rooilijn heeft geen impact op de private percelen en eigendomsstructuren. Dit bekomt een efficiëntie in beheer en onderhoud. 

Naast een toetsing aan deze algemene doelstelling uit het decreet betreffende de gemeentewegen, moet iedere vraag tot het wijzigen van gemeentewegen ook beoordeeld worden aan de hand van onderstaande principes:

Wijzigingen aan gemeentewegen staan steeds ten dienste van het algemeen belang:

  • De aanpassingswerken zijn opgenomen binnen het Vlaams stadsvernieuwingsdossier Konnector en beogen het verhogen van de leefbaarheid. Op vandaag is de Driekerkenstraat en omgeving een drukke verbindingsweg met files en fietsonveilige situaties. Het herinrichten van deze zone reduceert het verkeer, bekomt een fietsveilige omgeving en laat ruimte toe voor meer voetpaden en groen. Het gevraagde staat in teken van het algemeen belang.
  • De wegeniswerken laten het vervangen van de openbare riolering toe naar een volledig gescheiden rioleringsstelsel. Hiervoor worden er achter de Rietputparking en op het einde van de Kerkvoetweg enkele ingrepen uitgevoerd om het waterbeheer (en de Neerbeek) te optimaliseren.

Een wijziging aan een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd wordt.

  • De herinrichting betekent geen verplaatsing van de weg maar een optimalisatie voor de zwakke weggebruikers en de bewoners van de aanpalende straten. De wegenis blijft behouden maar krijgt een nieuwe invulling in functie van het algemeen belang (verkeersveiligheid, vergroenen en beter waterbeheer). Alle wegen worden nog steeds toegankelijk voor alle soort gebruikers.

De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen.

  • Het doel van het project is het verhogen van de leefbaarheid van de volledige omgeving met als hoofddoel de verkeersveiligheid. De impact op de aanpalende percelen is positief door het vergroenen van het straat. 

Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief

  • Het creëren van een verkeersveilige omgeving is voor beide gemeentes van belang.

Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen

  • De herinrichting heeft een positief gevolg voor het functioneren van het wegennetwerk voor alle gebruikers. Het organiseren van een nieuwe publieke groenzone komt de toekomstige generaties ten goede. De herinrichting resulteert in een toekomstgericht profiel voor de weg.


Juridische grond

Het omgevingsvergunningsdecreet en bijhorend besluit

Het decreet gemeentewegen

Regelgeving bevoegdheid

De GR is bevoegd op basis van artikel 40-41 decreet lokaal bestuur.

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Punt 1

Het ontwerp rooilijnplan, zoals toegevoegd in de omgevingsvergunningsaanvraag en zoals opgenomen in bijlage bij huidige nota, goed te keuren. De opgemaakte rooilijnplannen integraal deel te laten uitmaken van dit besluit.

Punt 2

De zaak van de wegen die het voorwerp uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag (2023/00656), m.n. aanpassingen van de gemeentewegen, goed te keuren.
De opgemaakte plannen, zoals opgenomen in bijlage, integraal deel te laten uitmaken van dit besluit.