De omgevingsvergunningsaanvraag betreft riolerings- en wegeniswerken in de Driekerkenstraat, Kerkvoetweg, Vrije Aardstraat, Neerbeekstraat, Rietput, Jozef Verhaeghestraat. De werken resulteren in het aanleggen van gescheiden rioleringsstelsel én de herinrichting van de wegenis om tot een verkeersveilige omgeving te komen. De wegenis krijgt een nieuw profiel en herinrichting met ontharde stroken, parkeren en wegmarkeringen i.f.v. fietsveiligheid en algemene verkeersveiligheid. De werken optimaliseren eveneens het waterbeheer in deze omgeving.
Daarnaast wordt ter hoogte van de Vrije Aardstraat en de Leie een nieuwe groenzone ingericht met 2 bufferbekkens en een beperkte padenstructuur. Deze zone wordt publiek toegankelijk, bijgevolg wordt de rooilijn verlegd.
Zaak van de wegen
De vergunningsaanvraag werd ingediend door stad Kortrijk, waarbij de deputatie de vergunningverlenende overheid is. In het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag moet de gemeenteraad een beslissing nemen over de aanpassing van de gemeentewegen én de nieuwe rooilijn.
De gemeenteraad spreekt zich uit over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg en over de eventuele opheffing. Hierbij wordt rekening gehouden met de doelstellingen en principes, vermeld in artikel 3 en 4 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen, en in voorkomend geval met het gemeentelijk beleidskader en afwegingskader, vermeld in artikel 6 van het decreet van 3 mei 2019 houdende de gemeentewegen. De gemeenteraad kan daarbij voorwaarden opleggen en lasten verbinden, die de bevoegde overheid in de eventuele vergunning opneemt.
Openbaar onderzoek
Gelet op de integratie van de beslissing omtrent de aanleg, wijziging, verplaatsing of verbreding van een gemeenteweg in voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen, diende geen afzonderlijk openbaar onderzoek georganiseerd te worden. Overeenkomstig de criteria van artikel 11-14 van het besluit van de Vlaamse regering tot uitvoering van het decreet van 25 april 2014 betreffende de omgevingsvergunning is de gewone procedure van toepassing en moest de aanvraag i.k.v. de omgevingsvergunning openbaar gemaakt worden. Het openbaar onderzoek werd georganiseerd van 28 juli 2023 tot en met 26 augustus 2023.Er zijn geen bezwaarschriften ingediend.
Adviezen
Gelet op de integratie van de beslissing omtrent de aanleg, wijziging, verplaatsing of verbreding van een gemeenteweg in voorliggende omgevingsvergunningsaanvraag voor stedenbouwkundige handelingen, dienden geen afzonderlijk adviezen opgevraagd te worden. Onderstaande adviezen werden in het kader van de omgevingsvergunningsaanvraag opgevraagd:
Beoordeling van de aspecten met betrekking tot de zaak van de wegen:
De adviezen worden door het college van burgemeester en schepenen en/of de gewestelijk omgevingsambtenaar geëvalueerd in het kader van de omgevingsvergunning. De gemeenteraad kan uitsluitend uitspraak doen over de ligging, de breedte en de uitrusting van de gemeenteweg, over de eventuele opname in het openbaar domein en de verenigbaarheid met de doelstellingen en principes van het decreet gemeentewegen en kan dus geen uitspraak doen over aspecten die hier geen rechtstreeks verband mee houden. Anders oordelen zou een bevoegdheidsoverschrijding betekenen.
Het advies van Kortrijk - omgevingsbeleid ruimtelijke planning is gunstig:
De heraanleg van de Driekerkenstraat en aanpalende straten maakt onderdeel uit van het Vlaams Stadsvernieuwingsproject Konnector. Met de heraanleg wordt ingezet op het realiseren van een betere woonkwaliteit (verlagen verkeersintensiteit, vergroenen,…). De rioleringsingrepen vormen een opstap naar een beter waterbeheer en betere waterkwaliteit voor de Neerbeek. De investering wordt gunstig geadviseerd.
Dit advies wordt gevolgd.
Het advies van Kortrijk - mobiliteit & parkeren is voorwaardelijk gunstig:
Fietsparkeren:
Autoparkeren:
Dit advies wordt gevolgd. De richtlijnen worden gekoppeld als voorwaarden aan de omgevingsvergunning.
De overige adviezen hebben geen betrekking op de gemeentewegen.
De zaak van de wegen omvat voor voorliggende aanvraag volgende onderdelen:
Conform het decreet op de gemeentewegen moet onderzocht worden welke rol de voorgestelde aanpassing van de gemeenteweg kan spelen in de uitbouw van een veilig wegennet op lokaal niveau en de herwaardering en bescherming van een fijnmazig netwerk van trage wegen op recreatief en functioneel vlak.
Binnen het Vlaams stadsvernieuwingsproject Konnector is één van de acties de herinrichting van de wegenis en het aanleggen van een publieke groenzone. De Driekerkenstraat, Kerkvoetweg, Vrije Aardstraat, Jozef Verhaegestraat, deel Rietputparking en Neerbeekstraat worden heraangelegd i.f.v. het verhogen van de leefbaarheid in deze omgeving. De Driekerkenstraat wordt als fietsstraat ingericht, het tweerichtingsverkeer blijft mogelijk. De voetpaden worden verbreed en er is meer ruimte voor vergroenen en georganiseerd parkeren. Aan de Rietputparking (begin) en aan de Vrije Aardstraat (einde) worden er fietsenstallingen voorzien. De wegen die aantakken op de Driekerkenstraat worden heraangelegd, het voetpad blijft doorlopen waardoor zoekverkeer wordt vermeden. Over het totale project worden er langs de wegenis meer bomen voorzien en meer ontharding.
Op het einde van de Vrije Aardstraat, langs de Leie komen 2 bufferbekkens binnen een nieuwe publieke groenzone. Een nieuw vlonder pad met brug verbindt het jaagpad. Dit deel van het project wordt een nieuwe publieke groenzone. Hiervoor dient de rooilijn te worden verlegd.
De rooilijn wordt beperkt verplaatst om een logisch onderscheid te maken tussen publieke en private ruimte. Dit heeft impact op de bestaande rooilijn in de Vrije Aardstraat, hoek met de Remi Vermandelestraat en Kerkvoetweg. Het verplaatsen van de rooilijn heeft geen impact op de private percelen en eigendomsstructuren. Dit bekomt een efficiëntie in beheer en onderhoud.
Naast een toetsing aan deze algemene doelstelling uit het decreet betreffende de gemeentewegen, moet iedere vraag tot het wijzigen van gemeentewegen ook beoordeeld worden aan de hand van onderstaande principes:
Wijzigingen aan gemeentewegen staan steeds ten dienste van het algemeen belang:
Een wijziging aan een gemeenteweg is een uitzonderingsmaatregel die afdoende gemotiveerd wordt.
De verkeersveiligheid en de ontsluiting van de aangrenzende percelen worden in acht genomen.
Wijzigingen aan het wegennet worden zo nodig beoordeeld in een gemeentegrensoverschrijdend perspectief
Bij de afweging voor wijzigingen aan het wegennet wordt rekening gehouden met de actuele functie van de gemeenteweg, zonder daarbij de behoeften van de toekomstige generaties in het gedrang te brengen
Het omgevingsvergunningsdecreet en bijhorend besluit
Het decreet gemeentewegen
Het ontwerp rooilijnplan, zoals toegevoegd in de omgevingsvergunningsaanvraag en zoals opgenomen in bijlage bij huidige nota, goed te keuren. De opgemaakte rooilijnplannen integraal deel te laten uitmaken van dit besluit.
De zaak van de wegen die het voorwerp uitmaakt van de omgevingsvergunningsaanvraag (2023/00656), m.n. aanpassingen van de gemeentewegen, goed te keuren.
De opgemaakte plannen, zoals opgenomen in bijlage, integraal deel te laten uitmaken van dit besluit.