De voorzitter heet iedereen welkom op deze zitting van de gemeenteraad van 11 september 2023.
Er wordt 1 minuut stilte gehouden voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko.
Schepen Bert Herrewyn licht toe dat het college van burgemeester en schepenen eerder die dag heeft voorgesteld om 6.000 euro vrij te maken voor de slachtoffers van de aardbeving in Marokko (zijnde de helft van het budget voor noodhulp). Er wordt nu advies gevraagd aan de mondiale raad, alsook over aan welke organisatie dit budget best kan besteed worden.
Raadslid Wouter Vermeersch vraagt om ook een minuut stilte te houden voor de slachtoffers van de natuurramp in Libië, en of ook budget zal vrijgemaakt worden voor de slachtoffers in Libië.
Raadslid David Wemel reageert op de vraag van raadslid Wouter Vermeersch. Hij zegt dat er destijds op het bureau van fractieleiders gepoogd is om afspraken te maken over minuten stilte in de raad om niet in een situatie te komen waarbij het leed van mensen tegenover elkaar wordt afgewogen. Hij wijst er op dat de voorzitter daarnet in naam van de hele gemeenteraad een minuut stilte heeft gevraagd voor een ramp die veel mensen in Kortrijk in hun heel nabije wereld rechtstreeks treft. Dat betekent niet dat er geen medeleven is voor andere mensen/andere rampen. Hij roept op om geen politieke spelletjes te maken van minuten stilte.
De voorzitter stelt vast dat er geen unanimiteit is en informeert raadslid Wouter Vermeersch dat niet wordt ingegaan op zijn vraag om nog een tweede minuut stilte te houden.
Agenda
Gezien het van belang is dat de raad zo spoedig mogelijk in zijn volledige en correcte samenstelling kan vergaderen, wordt in toepassing van artikel 18 HHR voorgesteld om de punten 1 en 2 betreffende het ontslag van een gemeenteraadslid en de eedaflegging en installatie van een nieuw raadslid, als eerste punten te behandelen en dus vóór de interpellaties en mondelinge vragen. De raad gaat hiermee eenparig akkoord.
Er zijn 2 interpellaties toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad:
Er is 1 voorstel van beslissing toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad, met name:
Aangezien er verschillende identieke punten op de agenda van zowel de raad voor maatschappelijk welzijn als de gemeenteraad staan, en om te vermijden dat verschillende malen hetzelfde debat moet gevoerd worden, stelt de voorzitter voor om de betrokken punten samen te behandelen in de raadszitting waar de discussiepunten eerst worden behandeld, en dit in toepassing van artikel 18 van het huishoudelijk reglement.
Concreet gaat het om volgende discussiepunten:
De raad gaat hiermee eenparig akkoord.
Mededelingen
De gouverneur heeft stad en OCMW Kortrijk op de hoogte gebracht van het besluit van 4 augustus 2023 tot goedkeuring van de jaarrekening over het financieel boekjaar 2022 van de gemeente en het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn van Kortrijk. Het nazicht van de jaarrekening heeft niet geleid tot formele vaststellingen, enkel een aantal bemerkingen van eerder technische aard.
De gouverneur heeft uitspraak gedaan inzake de klacht van raadslid Carmen Ryheul. Het betreft een vervolgklacht op een eerdere klacht wegens het niet-correct opvolgen van een mondelinge vraag op de zitting van 13 maart 2023. De gouverneur verwijst naar het standpunt in zijn eerdere uitspraak, m.n. dat het betoog dat raadslid Carmen Ryheul heeft gehouden in de gemeenteraadszitting van 13 maart 2023 niet valt onder het toepassingsgebied van artikel 46 HHR m.b.t. mondelinge vragen. Dit heeft als gevolg dat er geen schriftelijk antwoord moest geformuleerd worden voor de eerstvolgende gemeenteraadszitting. De klacht is dus ongegrond.
De gouverneur heeft tevens uitspraak gedaan inzake de klacht van Wouter Vermeersch van begin mei 2023. De klacht betrof 2 zaken:
1. Enerzijds beklaagde raadslid Wouter Vermeersch zich over het feit dat het hem onmogelijk werd gemaakt om voorstellen toe te voegen aan de organisatiebeheersing. De gouverneur oordeelt dat dit deel van de klacht ongegrond is. Zoals voor alle voorstellen, moet de indiener daarvoor steeds steun vinden bij de overige leden van het auditcomité, en dat was in deze niet het geval. En de voorstellen die door raadslid Vermeersch werden aanbracht op de raadszittingen van 17 april 2023 m.b.t. het punt ‘aktename organisatiebeheersing Kortrijk jaarlijkse rapportering’ werden niet aangebracht op de wijze zoals voorzien in het huishoudelijk reglement.
2. Anderzijds beklaagde raadslid Wouter Vermeersch zich over het feit dat auditverslagen wekenlang worden achtergehouden. Dienaangaande heeft de gouverneur gesteld dat raadslid Vermeersch inmiddels in het bezit was van de gevraagde bestuursdocumenten. Niettemin heeft de gouverneur een opmerking overgemaakt aan het bestuur, meer bepaald dat de betrokken rapporten, zodra deze zijn overgemaakt aan de lokale overheid, bestuursdocumenten zijn en dat raadsleden op deze rapporten hun inzagerecht als raadslid kunnen uitoefenen binnen de voorwaarden daarvan die bepaald zijn in het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad. Een raadslid kan steeds een klacht indienen bij de toezichthoudende overheid als hij meent dat zijn rechten van inzage als raadslid geschonden zijn.
Er is tevens uitspraak van de gouverneur inzake de klacht van raadslid Wouter Vermeersch betreffende het gebruik van scheldwoorden en ondersteunende gebaren tijdens de raad, en het niet-optreden van de voorzitter. De wnd. gouverneur is van oordeel dat ze niet verder moet tussenkomen, daar er wel degelijk gepoogd is om tot een overeenstemming te komen: de deontologische commissie is samengekomen om de klacht te bespreken en er zijn daarbij duidelijk inspanningen geleverd door de voorzitter. Het komt aan het bureau en aan de raad toe om de deontologische code te handhaven.
De wnd. gouverneur vraagt wel de voorzitter van de raad om blijvend te waken over de orde tijdens de raad en desgevallend kordaat op te treden.
De presentiegelden werden intussen uitbetaald. Naargelang de persoonlijke keuze van de raadsleden werden de loonstroken digitaal of per post verstuurd.
Activiteiten
Voor de activiteiten wordt verwezen naar de activiteitenkalender.
Stukken
Het bulletin van vragen en antwoorden van de maand september 2023 werd eerder vandaag per mail bezorgd aan de raadsleden.
Goedkeuring notulen
Er worden geen opmerkingen geformuleerd op de notulen van de zitting van 3 juli 2023. De notulen zijn derhalve goedgekeurd.
Hamerpunten
Vóór de aanvang van deze zitting werd voor de punten 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 11, 12, 13, 15, 16, 22, 23, 24, 25, 28, 29 en 31 een bespreking gevraagd.
Punten 9, 10, 14, 17, 18, 19, 20, 21, 26, 27, en 30 zijn hamerpunten en worden door afroeping geacht eenparig te zijn goedgekeurd.
Na het afroepen van de hamerpunten vraagt raadslid Carmen Ryheul het woord. Ze komt terug op de uitspraak van de gouverneur in de (vervolg)klacht die daarnet werd voorgelezen door de voorzitter. Ze blijft er bij dat de voorzitter niet consequent te werk is gegaan en meent dat de voorzitter vorig jaar flagrant gebuisd is in haar rol als voorzitter. Ze doet een oproep om niet met twee maten en gewichten te werken, maar als voorzitter die consequent en onafhankelijk zal optreden en die toeziet dat antwoordtermijnen niet worden uitgeput. Raadslid Carmen Ryheul wenst de voorzitter daarbij succes.
Raadslid Hannelore Vanhoenacker reageert dat het niet de bedoeling is om rapporten uit te delen. Ze wil alvast zeggen dat ze steeds op de voorzitter kan rekenen, dat de voorzitter zeer toegankelijk is en dat ze er alles aan doet om het evenwicht te vinden tussen wat de oppositie wil en wat de meerderheid wil.
Raadslid Jacques Demeersseman heeft het over de uitspraak in verband met de smaad gepleegd door leden van het college van burgemeester en schepenen. In de uitspraak van de gouverneur wordt gevraagd aan de voorzitter om blijvend te waken op de orde in de raad en desgevallend kordaat op te treden. Raadslid Jacques Demeersseman vraagt aan de voorzitter hoe ze bij herhaling van dergelijke zaken in de toekomst zal optreden. De voorzitter verwijst raadslid Jacques Demeersseman naar de mogelijkheid tot het stellen van mondelinge vragen na de behandeling van de interpellaties en voorstellen van beslissing.
Raadslid Wouter Vermeersch meent dat de voorzitter in Vlaanderen de voorzitter is met de meeste klachten en opmerkingen van de gouverneur. Er ontstaat rumoer in de raadszaal, waarna raadslid Wouter Vermeersch aan de voorzitter vraagt om de orde in de zaal te herstellen. De voorzitter wijst hem er op dat van alle kanten inspanningen worden gevraagd. Raadslid Wouter Vermeersch gaat verder over de uitspraken in de verschillende - door de voorzitter - reeds aangehaalde klachten. Hij wijst er op dat de voorzitter twee vingertikken heeft gekregen. Een eerste dat de gevraagde documenten tijdig moeten afgeleverd worden. Een tweede dat er moet gewaakt worden over de orde tijdens de raad. Hij verwijst naar de scheldwoorden en ondersteunende gebaren en het feit dat schepen Maddens opnieuw knikkende gebaren maakt. Hij benadrukt dat het feit dat men dergelijk oorlogsverleden trivialiseert en toepast in een gemeenteraadscontext onrecht aandoet aan vreselijke zaken die gebeurd zijn in de geschiedenis. Hij roept op om de gemeenteraad niet opnieuw te laten vervallen in een kleuterklas, dit door er over te waken dat documenten op tijd worden afgeleverd en ook de raadsleden van zijn fractie hun werk kunnen doen, in alle rust, zonder voor het vuil van de straat te worden verweten.
De voorzitter benadrukt dat het niet nodig is om hetgeen zij zelf al heeft voorgelezen uit de uitspraken van de gouverneur opnieuw voor te lezen.