Terug
Gepubliceerd op 17/05/2023

2023_OR_00023 - Buitenschoolse opvang de Puzzel - Continuïteit van locatie Condé en wijziging huishoudelijk reglement - Goedkeuren

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
ma 08/05/2023 - 20:00 raadszaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Huishoudelijk reglement.

Samenstelling

Aanwezig

Helga Kints, voorzitter; Ruth Vandenberghe, voorzitter vast bureau; Wout Maddens, lid vast bureau; Axel Ronse, lid vast bureau; Wouter Allijns, lid vast bureau; Bert Herrewyn, lid vast bureau; Kelly Detavernier, lid vast bureau; Stephanie Demeyer, lid vast bureau; Philippe De Coene, lid vast bureau; Vincent Van Quickenborne, raadslid; Moniek Gheysens, raadslid; Cathy Matthieu, raadslid; Pieter Soens, raadslid; Koen Byttebier, raadslid; Roel Deseyn, raadslid; Hannelore Vanhoenacker, raadslid; Mohamed Ahouna, raadslid; Liesbet Maddens, raadslid; Carol Leleu, raadslid; Mattias Vandemaele, raadslid; Philippe Avijn, raadslid; David Wemel, raadslid; Tiene Castelein, raadslid; Wouter Vermeersch, raadslid; Veronique Decaluwe, raadslid; Nicolas Beugnies, raadslid; Niels Lybeer, raadslid; Lien Claassen, raadslid; Nawal Maghroud, raadslid; Tine Soens, raadslid; Maxim Veys, raadslid; Philippe Dejaegher, raadslid; Jacques Demeersseman, raadslid; Carmen Ryheul, raadslid; Lies Vercaemst, raadslid; Benjamin Vandorpe, raadslid; Dieter D’Alwein, raadslid; Marc Cottenier, raadslid; Carlo Daelman, algemeen directeur

Afwezig

Jean de Béthune, raadslid; Mia Cattebeke, raadslid

Verontschuldigd

Axel Weydts, lid vast bureau

Secretaris

Carlo Daelman, algemeen directeur

Voorzitter

Helga Kints, voorzitter
2023_OR_00023 - Buitenschoolse opvang de Puzzel - Continuïteit van locatie Condé en wijziging huishoudelijk reglement - Goedkeuren 2023_OR_00023 - Buitenschoolse opvang de Puzzel - Continuïteit van locatie Condé en wijziging huishoudelijk reglement - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Aanbod De Puzzel 

Met De Puzzel bieden we buitenschoolse opvang aan kinderen uit het basisonderwijs die wonen en/of naar school gaan in Kortrijk. De meeste scholen in Kortrijk hebben zelf een aanbod van buitenschoolse opvang, de openingsuren variëren. De Puzzel werkt aanvullend op het aanbod van de scholen met openingsuren van 6u30 tot 19u. Er zijn 3 afdelingen van De Puzzel: 

1. De Puzzel Condédreef

Openingsuren:

  • Voorschoolse opvang: 6u30 tot begin lestijd
  • Naschoolse opvang: einde lestijd tot 19u
  • Woensdagnamiddag: einde lestijd tot 19u
  • Schoolvrije dagen en vakantie: 6u30 tot 19u

 Samenwerkende scholen: 

  • Sint Paulus
  • OLV van Vlaanderen
  • De kleine kunstgalerij
  • De blauwe poort (op woensdagnamiddag, schoolvrije dagen en vakantie)
  • De levensboom
  • De drie hofsteden (enkel op woensdagnamiddag)
  • BEMOK
  • Mijn oogappel (school verhuist buiten Kortrijk vanaf schooljaar 2023 – 2024)
  • De ark

Aantal unieke kinderen per jaar: 423

2. De Puzzel Heule

Openingsuren:

  • Naschoolse opvang: einde lestijd tot 19u
  • Woensdagnamiddag: einde lestijd tot 19u
  • Schoolvrije dagen en vakantie: 7u tot 19u

 Samenwerkende scholen:

  • De Dobbelsteen
  • Spes Nostra Steenstraat 
  • Spes Nostra Koffiestraat
  • Spes Nostra Schoolstraat

 Aantal unieke kinderen: 235

3. De Puzzel Halenplein (gemeentelijke kleuterschool de Blauwe Poort)

Openingsuren:

  • Voorschoolse opvang: 7u tot 8u
  • Naschoolse opvang: einde lestijd tot 18u30

In De Puzzel Halenplein kunnen enkel de kinderen die school lopen in de Blauwe Poort beroep doen op het opvangaanbod van De Puzzel. Op woensdagnamiddag, schoolvrije dagen en vakanties kunnen deze kinderen gebruik maken van De Puzzel Condédreef. 

Aantal unieke kinderen: 52

Decreet buitenschoolse opvang en activiteiten

Op 1 januari 2019 trad het decreet buitenschoolse opvang en activiteiten (BOA) in werking. Er wordt een overgangstermijn voorzien tot eind 2025. Vanaf 1 januari 2026 gaat het lokaal BOA-beleid van start. Vanuit het decreet wordt verwacht dat er een geïntegreerd aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten is, zowel voor en na schooltijd als in de vakanties. Men streeft naar een maximale samenwerking tussen relevante actoren (opvang, school, sportclubs, jeugddienst, cultuurinstellingen, …) met een regierol voor de lokale besturen. De oorspronkelijke doelstelling om zoveel mogelijk opvang op de school zelf te voorzien, is niet expliciet voorzien in het finale decreet.

De doelstelling van het decreet zijn zeker positief:

  • Kinderen ontplooiingskansen en speelmogelijkheden aanbieden buiten schooluren
  • Ouders kans geven om te participeren aan arbeidsmarkt of opleiding te volgen
  • Sociale cohesie en gelijke kansen bevorderen
  • Bijzondere aandacht aan kleuteropvang, kwetsbare gezinnen en kinderen met specifieke zorgbehoefte
  • Stimuleren van het multifunctioneel en efficiënt gebruik van infrastructuur

Maar het decreet lijkt ondergefinancierd om de doelstellingen te kunnen halen. De huidige subsidiepot voor initiatieven buitenschoolse opvang (IBO’s), zoals De Puzzel, wordt herverdeeld over alle steden en gemeentes met of zonder IBO’s. De middelen gaan niet langer rechtstreeks naar de initiatieven, maar naar het lokale bestuur dat de regierol krijgt over de buitenschoolse opvang. Concreet betekent dit minder geld maar meer verwachtingen. Voor Kortrijk wordt het huidige subsidiebedrag (inclusief VIA middelen) op 1,4 mio euro geraamd voor de twee IBO’s De Puzzel en Heilig Hart. Vanaf 2026 krijgt Kortrijk maar circa 1 mio euro om de regie te voeren, plus nog een onbekend bedrag op basis van het aandeel kwetsbare kinderen in de stad. Dit is in elk geval onvoldoende om de huidige IBO’s in stand te houden, laat staan een aanbod mogelijk te maken voor of in elke school.

De Puzzel Condédreef

Rekening houdend met de uitrol van het BOA-decreet in de komende jaren, werd besloten om in het nieuwbouwproject op de site Condé geen plaats meer te voorzien voor de buitenschoolse opvang en de voorziene ruimtes te heroriënteren naar voorschoolse opvang 0-3 jaar. Dit betekent echter niet dat het aanbod buitenschoolse opvang wordt stopgezet, enkel de locatie valt weg. We willen blijvend een aanbod voorzien voor de scholen waarmee we samenwerken binnen de site Condé. De andere locaties blijven ook behouden.

In de loop van 2022 gingen we met de verschillende samenwerkende scholen in overleg omtrent de toekomst. Onze intentie was om nog nauwer met de scholen samen te werken en een opvang aanbod te voorzien op de school zelf. Met de personeelsinzet die we kunnen doen, zou dit wel betekenen dat de kinderen van een aantal verschillende scholen gegroepeerd zouden moeten worden. Hiervoor was echter nog geen bereidheid vanuit de directies van de scholen.

Er is dus nog geen alternatief. Omwille van wat vertraging bij de werken voor de nieuwe zorgcampus kunnen we de locatie Condé wel nog gebruiken t.e.m. augustus 2024.  

Voor- en naschoolse opvang Condédreef

Doorheen de jaren zagen we de vraag naar voor- en naschoolse opvang in De Puzzel Condédreef sterk dalen. Enerzijds kunnen we dit linken aan een wijziging in het huishoudelijk reglement waardoor kinderen die naar de voor- en naschoolse opvang komen niet langer voorrang hebben om in te schrijven voor vakantieopvang. Anderzijds merken we dat de coronapandemie en het feit dat telewerken meer gangbaar is geworden zorgde voor het verder dalen van de vraag naar voor- en naschoolse opvang. 

Gemiddeld aantal aanwezige kinderen

 

2018

2023

Voorschools

51

8

Naschools

23

3

 

Het komt ook vaak voor dat kinderen worden ingeschreven, maar er uiteindelijk toch niet komen. In het beste geval wordt dit op een correcte manier gemeld aan de dienst. Maar het gebeurt ook dat kinderen niet komen, zonder enige verwittiging. 

Gezien de beperkte vraag, werd besloten om de voor- en naschoolse opvang Condé stop te zetten vanaf september 2023. De middelen die hierdoor vrijkomen, zouden ingezet worden om proefprojecten uit te werken in voorbereiding op de uitrol van het BOA-decreet. 

Op 18/02/2023 werd een ouderbijeenkomst georganiseerd met de ouders die gebruik maken van de voor- en naschoolse opvang, om de situatie te duiden en noden in kaart te brengen. De meerderheid van de gezinnen die gebruik maken van De Puzzel Condé kunnen terugvallen op het aanbod voor- en naschoolse opvang van de scholen zelf. Echter, voor ouders die heel vroeg (vanaf 6u30) of heel laat (tot 19u) opvang nodig hebben, is er geen alternatief. De betrokken ouders gaven ook aan dat het aanbod van De Puzzel kwalitatief beter is dan het aanbod in de scholen. Zij zouden dan ook graag het aanbod in De Puzzel Condé zo lang als mogelijk willen behouden. De ouders stellen de vraag om het aanbod te behouden zo lang het gebouw er nog is, t.e.m. augustus 2024. 

Op 14 en 17/03/2023 gingen we met het team van De Puzzel in overleg omtrent dit thema. Ondanks het feit dat het niet altijd even leuk is om voor een beperkt aantal kinderen opvang te moeten voorzien, begrijpen zij ook de noden van de ouders. Vanuit het team is er bereidheid om de voor- en naschoolse opvang verder te zetten t.e.m. schooljaar 2023 – 2024.

Argumentatie

Korte termijn 2023-2024: temporiseren

We stellen voor het volledige aanbod van De Puzzel Condé op de huidige locatie te behouden t.e.m. augustus 2024.

We zijn bereid om het voor- en naschoolse aanbod te blijven voorzien, maar willen ouders ook op hun verantwoordelijkheid aanspreken om de opvang tijdig te annuleren indien blijkt dat ze toch geen opvang nodig hebben. Hiervoor willen we een wijziging doorvoeren in het huishoudelijk reglement. Waar er op vandaag geen gevolgen zijn indien niet tijdig wordt geannuleerd, willen we in de toekomst een vergoeding factureren. Dit wordt als volgt omschreven in het huishoudelijk reglement (volledige reglement in bijlage):

U dient de opvang steeds te verwittigen als uw kind niet aanwezig zal zijn. Via de webapplicatie is dit mogelijk tot uiterlijk 17u de dag voor de opvangdatum. In geval van overmacht verwittigt u de dag zelf de dienst telefonisch of bij voorkeur via e-mail. Niet annuleren of te laat annuleren betekent het aanrekenen van een vergoeding van €7,5 per kind bij de eerst volgende factuur, uitgezonderd bij ziekte of bij wijziging werkomstandigheden mits voorleggen van een geldig attest. 

Middellange termijn 2024-2026: nieuwe locatie(s)

Voor de verdere toekomst van onze buitenschoolse opvang vanaf september 2024 zullen we opnieuw in overleg gaan met de scholen en de ouders. Voor de voor- en naschoolse opvang rekenen we erop dat de scholen hier hun verantwoordelijkheid opnemen om een voldoende ruim aanbod aan opvang te voorzien voor hun kinderen en ouders. De kinderbegeleiders van De Puzzel Condé kunnen hier aanvullend worden ingezet, mits bereidheid van de scholen om kinderen op één of twee locaties te groeperen. We werken ook samen met de regisseur kinderopvang en sluiten aan bij de reeds opgestarte proefprojecten met vrijetijdsactoren.  

Wat de opvang op woensdagnamiddag, schoolvrije dagen en vakantiedagen betreft, is er nood aan een nieuwe uitvalsbasis. We kijken hiervoor naar bestaande (school)locaties.

Afhankelijk van de locatie (en eventuele samenwerking met een andere partner/school) zal er misschien een bepaalde investering nodig zijn om de locatie toegankelijk te maken volgens de geldende regelgeving. 

Lange termijn (2026 en verder): aanbod De Puzzel inschakelen binnen regie

We willen in de uitrol van het BOA-decreet een partner zijn voor team regie om samen te werken aan een kwalitatief aanbod buitenschoolse opvang en activiteiten voor alle Kortrijkse kinderen in het basisonderwijs. Hierbij willen we ons ook inspireren op praktijkvoorbeelden in andere centrumsteden.

Regelgeving bevoegdheid

De OCMW-raad is bevoegd op basis van artikel 77-78 decreet lokaal bestuur.

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Punt 1

Het huidig aanbod van de Puzzel op locatie Condédreef te continueren in het schooljaar 2023-2024 (zowel voorschools, naschools, woensdagnamiddagen, schoolvrije dagen als vakanties).

Punt 2

Het aangepaste huishoudelijk reglement, zoals opgenomen in bijlage, goed te keuren.