De voorzitter heet de raadsleden welkom op de zitting van de gemeenteraad van 8 mei 2023.
Oproep van de voorzitter tot orde en respect in beide richtingen
De voorzitter neemt het woord en meldt dat elk raadslid zich in de raad oprecht inzet voor de stad. Ze roept de raadsleden op om zich te richten op constructieve discussies en het nemen van weloverwogen beslissingen in het belang van de stad en haar inwoners. Oppositiepartijen moeten in de mogelijkheid zijn om suggesties en vragen te kunnen stellen aan het college, en het college moet in de mogelijkheid zijn om het debat te kunnen voeren en vragen te kunnen beantwoorden op een ordentelijke manier. De voorzitter roept de raadsleden op om te tonen dat dit een democratische raad is, met democratische partijen, in wiens midden men van mening kan en mag verschillen en waar er met respect naar elkaar wordt geluisterd, ongeacht politieke meningsverschillen.
Raadslid Wouter Vermeersch vraagt het woord. Hij verwijst naar zijn deontologische klacht als aanleiding voor het bijeenroepen van de deontologische commissie, waarin met alle fractieleiders werd besproken dat de feiten bij naam zouden worden benoemd. Hij heeft het over het roepen van 'racist' na zijn tussenkomst over de Kortrijkse moskee, en naar het verwijzen naar Adolf Hitler door middel van handgebaren, door schepen Axel Weydts en schepen Wout Maddens en dit in een publieke zitting. Hij benadrukt dat dit veel verder gaat dan een vrije meningsuiting en dat alle fractieleiders het er tijdens de deontologische commissie over eens waren dat dit niet kon. Volgens de steekproef die zijn partij heeft uitgevoerd blijkt dat dit ongezien is in Vlaanderen. Hij vraagt publieke verontschuldiging van de twee betrokken schepenen, en benadrukt dat iedereen met respect moet behandeld worden, ook leden van het Vlaams Belang.
Raadslid Hannelore Vanhoenacker vraagt het woord. Ze verwijst naar het vertrek van haar fractie tijdens de vorige raadszitting omdat ze niet konden uitvoeren wat ze komen doen: het dienen van de democratie. Ze benadrukt dat er een oefening in bescheidenheid nodig is. Ze roept alle gemeenteraadsleden op om aan hetzelfde zeel te trekken ten voordele van de democratie.
De voorzitter benadrukt dat het de bedoeling was om te komen tot een tekst waarin iedereen zich kon vinden, maar dat dat niet gelukt is.
Agenda
Er zijn 4 interpellaties toegevoegd aan de agenda van de gemeenteraad:
Er zijn ook 5 voorstellen tot beslissing ingediend voor de agenda van de gemeenteraad, meer bepaald:
Het debat over de jaarrekening van de stad en het OCMW wordt volledig gevoerd tijdens de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn, meer bepaald bij punt 1 van de dagorde van de raad voor maatschappelijk welzijn. De bespreking van de discussiepunten 7 en 8 van de dagorde van de gemeenteraad is hierin dus ook vervat.
De stemmingen zullen gebeuren in de respectievelijke zittingen. De raad voor maatschappelijk welzijn zal stemmen over de vaststelling van de jaarrekening 2022 van het OCMW. In de navolgende zitting zal de gemeenteraad stemmen over de goedkeuring van de jaarrekening 2022 van het OCMW en de vaststelling van de jaarrekening 2022 van de stad.
Conform artikel 48 van het huishoudelijk reglement werd net zoals de voorbije jaren door de voorzitter aan de fractieleiders voorgesteld om aangepaste spreektijden te hanteren voor dit debat. Fracties Team Burgemeester, Vooruit, N-VA, CD&V en Groen lieten weten akkoord te kunnen gaan om voor het gezamenlijk debat volgende spreektijden te hanteren:
Raadslid Wouter Vermeersch, fractie Vlaams Belang, benadrukt dat de jaarrekening te omvattend is om in zo'n kort tijdbestek te bespreken en wenst een stemming over de spreektijden. Er wordt overgegaan tot stemming in openbare zitting waaraan 38 raadsleden deelnemen en waarvan de uitslag luidt als volgt:
De raad beslist dus om voor het punt van de jaarrekening de voormelde spreektijden te hanteren.
Verder is er een agendapunt dat zowel op de agenda van de gemeenteraad als die voor de raad voor maatschappelijk welzijn staat. Het betreft:
In toepassing van artikel 18 HHR wordt voorgesteld om het punt gezamenlijk te bespreken in het orgaan waarin het punt eerst aan bod komt, in dit geval de raad voor maatschappelijk welzijn. De geheime stemmingen zullen vervolgens in de respectievelijke raden gebeuren. De raad gaat hier eenparig mee akkoord.
Activiteiten
Voor de activiteiten verwijst de voorzitter naar de activiteitenkalender die sedert januari 2023 actief is.
Stukken
Het bulletin van vragen en antwoorden van de maand mei 2023 werd eerder vandaag per mail bezorgd aan de raadsleden.
Goedkeuring notulen
Er worden geen opmerkingen geformuleerd op de notulen van de zitting van 17 april 2023. De notulen zijn derhalve goedgekeurd.
Hamerpunten
Voor de aanvang van deze zitting werd voor punten 1, 2, 4, 5, 6, 7, 8, 11 en 12 een bespreking gevraagd. De punten 3, 9, 10, 13, 14 en 15 zijn hamerpunten en worden door afroeping geacht eenparig te zijn goedgekeurd. Het betreft:
IR 6 2023_VVB_00011 - Voorstel tot beslissing van raadslid Mattias Vandemaele: 8 mei is een belangrijke dag voor België, Vlaanderen en Kortrijk.
Bij de aanvang van de bespreking van de voorstellen tot beslissing in de gemeenteraad wordt gestemd over het uitstellen van de behandeling van huidig voorstel van beslissing van raadslid Mattias Vandemaele, dit omwille van het feit dat raadslid Mattias Vandemaele door omstandigheden niet tijdig in de gemeenteraadszitting aanwezig kon zijn.
De raad gaat over tot stemming in openbare zitting waaraan 37 raadsleden deelnemen en waarvan de uitslag luidt als volgt:
De behandeling van het voorstel van beslissing wordt aldus uitgesteld tot raadslid Mattias Vandemaele aanwezig is in de raad.