Vlaamse regelgeving
De Vlaamse overheid heeft een regelgevend kader gecreêerd voor de uitrol van laadpaalinfrastructuur voor elektrische voertuigen. Het leidend principe hierin is de “ladder van laden”.
Dit betekent dat men de wagen in de eerste plaats zoveel mogelijk op eigen terrein oplaadt. Dat kan zowel thuis als op de werkplek zijn. Daarom heeft de Vlaamse overheid binnen het Energiedecreet minimumnormen bepaald voor laadinfratsructuur bij omgevingsvergunningsaanvragen. Indien er geen oplaadmogelijkheid is op eigen terrein, dan is het de bedoeling dat men op zoek gaat naar publiek toegankelijke laadinfrastrcutuur op private terreinen. Dat kunnen laadvoorzieningen zijn bij warenhuizen, winkelcentra, kantoorgebouwen e.d. die (minstens gedeeltelijk) publiek beschikbaar zijn. Ook die piste wordt ondersteund door fiscale stimuli (op federaal niveau) en subsidies (op Vlaams niveau).
Indien er geen private of semipublieke oplaadmogelijkheden aanwezig is, kunnen burgers en ondernemingen een publieke laadpaal aanvragen binnen een wandelafstand van 250m van de woning of van de onderneming. Daar zij wel een aantal voorwaarden aan verbonden:
Concessie uitrol publieke laadpalen
De Vlaamse overheid heeft via een concessie-opdracht een laadpaaloperator aangeduid die de volgende 2 (of 3) jaren zal instaan voor de uitrol van publieke laadpalen in de meeste Vlaamse steden en gemeenten. Voor de regio Kortrijk is dit TotalEnergies.
Een publieke laadpaal kan op 3 manieren geplaatst worden:
Wanneer een aanvraag voor een publieke laadpaal via de"paal-volgt-wagen"-piste; is goedgekeurd, gaat TotalEnergies op zoek naar een geschikte locatie. De stad kan akkoord gaan met het locatievoorstel of een andere locatie voorstellen. Bij het zoeken naar de meest geschikte locatie wodt rekening gehouden met een aantal parameters:
Stand van zaken
Momenteel zijn er 17 lopende aanvragen in Kortrijk. Voor 6 van die aanvragen is er ondertussen overeenstemming gevonden voor de meest geschikte locatie:
Aangezien een laadpaal uitgerust is met twee oplaadpunten, worden telkens 2 parkeerplaatsen voorbehouden voor elektrische voertuigen.
Opmaak laadplan
Om in de toekomst sneller de meest geschikte locatie te bepalen is het aangewezen om een laadplan op te maken. Dat laadplan moet de voorkeurlocaties aanduiden voor laadpalen in de zones waar er nood is aan publieke laadpalen. Bedoeling is dat in die zones binnen een wandelafstand van 250m van elke woning een laadpaal beschikbaar is.
Bedoeling van die kaart is:
Die kaart wordt opgemaakt door het team Mobiliteit en Parkeren in samenspraak met andere teams en diensten: Team Publieke Ruimte, Team Stadsvernieuwing & Omgevingsbeleid, Team Gebouwen en Gebiedswerking.
§1 Op het Sint-Jansplein, t.h.v. huisnummer 14
in de Sint-Rochuslaan, t.h.v. huisnummer 28
in de Sint-Denijsestraat, t.h.v. huisnummer 140
in de Groeningelaan, t.h.v. huisnummer 26
op het Maria Desmetplein, t.h.v. huisnummer 1
in de Filips van de Elzaslaan 114
brengen we 2 parkeerplaatsen aan voor het laden van elektrische voertuigen.
§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het plaatsen van een verkeersbord E9a met logo van een stekker en een personenwagen en de bijhorende markering.
De opdracht te geven aan het team Mobiliteit en Parkeren om een strategisch laadpalenplan op te maken in samenspraak met het Team Publieke Ruimte, het Team Stadsvernieuwing & Omgevingsbeleid, het Team Gebouwen en Gebiedswerking.