Terug
Gepubliceerd op 19/05/2022

2022_GR_00040 - Lokaal Mondiaal Beleid - Nieuw subsidiereglement lokaal mondiaal beleid internationale solidariteit

Gemeenteraad
ma 09/05/2022 - 19:00 gemeenteraadszaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Helga Kints, voorzitter; Ruth Vandenberghe, burgemeester; Wout Maddens, schepen; Axel Ronse, schepen; Wouter Allijns, schepen; Bert Herrewyn, schepen; Kelly Detavernier, schepen; Stephanie Demeyer, schepen; Philippe De Coene, schepen; Vincent Van Quickenborne, raadslid; Jean de Béthune, raadslid; Moniek Gheysens, raadslid; Cathy Matthieu, raadslid; Pieter Soens, raadslid; Koen Byttebier, raadslid; Roel Deseyn, raadslid; Hannelore Vanhoenacker, raadslid; Mohamed Ahouna, raadslid; Liesbet Maddens, raadslid; Carol Leleu, raadslid; Mattias Vandemaele, raadslid; David Wemel, raadslid; Philippe Avijn, raadslid; Wouter Vermeersch, raadslid; Veronique Decaluwe, raadslid; Nicolas Beugnies, raadslid; Niels Lybeer, raadslid; Lien Claassen, raadslid; Nawal Maghroud, raadslid; Tine Soens, raadslid; Maxim Veys, raadslid; Philippe Dejaegher, raadslid; Carmen Ryheul, raadslid; Lies Vercaemst, raadslid; Mia Cattebeke, raadslid; Benjamin Vandorpe, raadslid; Dieter D’Alwein, raadslid; Petra Verhenne, waarnemend algemeen directeur

Afwezig

Axel Weydts, schepen

Verontschuldigd

Jan Deweer, raadslid; Tiene Castelein, raadslid; Jacques Demeersseman, raadslid

Secretaris

Petra Verhenne, waarnemend algemeen directeur

Voorzitter

Helga Kints, voorzitter
2022_GR_00040 - Lokaal Mondiaal Beleid - Nieuw subsidiereglement lokaal mondiaal beleid internationale solidariteit 2022_GR_00040 - Lokaal Mondiaal Beleid - Nieuw subsidiereglement lokaal mondiaal beleid internationale solidariteit

Motivering

Aanleiding en context

Het subsidiereglement uit 2018, is aan vernieuwing toe. De voorbije 3 jaar merkte de jury, een onderdeel van de mondiale raad, dat het huidige subsidiereglement niet voldeed aan de eisen van een waterdicht subsidiereglement. Daarop werd een aangepast regelement uitgewerkt met als grootste veranderingen : 

  • duidelijkere eisen: 
    • Duidelijkere criteria zoals een verplichting om in samenwerking te treden met een organisatie in het land van het initiatief. Dergelijke organisaties kennen de noden van de lokale bevolking en kunnen het best inschatten of een initiatief slaagkansen heeft en of het de bevolking ten goede zal komen.
    • duidelijke instructies rond de terugkoppeling van het initiatief.
  • We reduceren het aantal indienmomenten naar 1 keer per jaar. 
    • dit zorgt ervoor dat we het budget op een eerlijkere manier kunnen verdelen.

Argumentatie

In 2015 werden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s) formeel aangenomen door de algemene vergadering van de Verenigde Naties. Gedurende de komende 15 jaar moeten de SDG’s een actieplan vormen om de mensheid te bevrijden van armoede en de planeet terug op de koers richting duurzaamheid te plaatsen. De nadruk van deze doelstellingen ligt op de ‘universaliteit’. De uitvoering ervan moet niet enkel in lage- en middeninkomenslanden gebeuren, maar over de gehele planeet. 

Dit subsidiereglement zet vanuit het Lokaal Mondiaal Beleid in op de realisatie van de SDG’s met een duidelijke koppeling naar de impact ervan in landen op de OESO DAC-lijst. 

Steden spelen een belangrijke rol in de realisatie van deze SDG's, maar ook bedrijven, kennisinstellingen, middenveldorganisaties en burgers werken mee in het behalen van deze doelstellingen.  

Binnen de perken van het budget verleent Stad Kortrijk subsidies aan initiatieven in landen op de OESO DAC-lijst. Stad Kortrijk wil: 

  • Initiatieven in landen op de OESO DAC-lijst ondersteunen en versterken. 

    • via een jaarlijkse bijdrage aan 11.11.11. als koepelorganisaties voor NGO’s 

    • via de de financiële ondersteuning aan initiatieven in landen op de OESO DAC-lijst.

  • Het draagvlak voor internationale solidariteit in Kortrijk versterken. 

  • De realisatie van de SDG's versterken. 


Als stad is het belangrijk om initiatieven in landen op de OESO DAC-lijst, die banden heeft met Kortrijkzanen, te ondersteunen. Dit omdat dit belangrijke lokale partners zijn om bij het mondiaal beleid te betrekken. Naast de financiële ondersteuning zullen we ook inzetten op betere inhoudelijke begeleiding en ontmoeting. In de loop van 2022 wordt, samen met de mondiale raad, een traject opgestart om het mondiaal beleid verder te evalueren en indien nodig bij te sturen.

Verdere argumentatie kan gevonden worden in het onderzoek in de bijlage. 


Adviezen

Mondiale Raad Gunstig advies
Gunstig onder voorwaarden

Regelgeving bevoegdheid

De GR is bevoegd op basis van artikel 40-41 decreet lokaal bestuur. Het CBS is bevoegd op basis van artikel 56 decreet lokaal bestuur.

Besluit

De raad gaat over tot de stemming in openbare zitting, waaraan 37 raadsleden deelnemen en waarvan de uitslag luidt als volgt:

  • 34 ja-stemmen: M. Ahouna, W. Allijns, P. Avijn, N. Beugnies, K. Byttebier, M. Cattebeke, L. Claassen, D. D'Alwein, J. de Béthune, V. Decaluwe, P. De Coene, P. Dejaegher, S. Demeyer, R. Deseyn, K. Detavernier, M. Gheysens, B. Herrewyn, H. Kints, C. Leleu, N. Lybeer, L. Maddens, W. Maddens, N. Maghroud, C. Matthieu, A. Ronse, P. Soens, T. Soens, M. Vandemaele, R. Vandenberghe, B. Vandorpe, H. Vanhoenacker, V. Van Quickenborne,  M. Veys, D. Wemel.
  • 3 nee-stemmen: C. Ryheul, L. Vercaemst, W. Vermeersch.

De raad keurt het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Punt 1

Goedkeuren van het nieuwe subsidiereglement lokaal mondiaal beleid: internationale solidariteit