De voorzitter verwelkomt iedereen op de zitting van de gemeenteraad van 14 februari 2022, en vraagt bij aanvang van de raadszitting 1 minuut stilte naar aanleiding van het overlijden van gewezen schepen Tony De Clerck.
Er wordt gestart met de gemeenteraad omdat er een punt in de besloten zitting moet behandeld worden en er anders nog een extra schorsing moet doorgevoerd worden.
- Hoogdringend punt
Aangezien de raadszitting voor het eerst terug fysiek doorgaat, wordt aan de raad gevraagd om een punt bij hoogdringendheid aan de agenda toe te voegen dat dit mogelijk moet maken. Het betreft: Maatregelen in strijd tegen het coronavirus – politieverordening van de burgemeester tot het opheffen van de politieverordening van 5 november 2021 tot het digitaal houden van de vergaderingen van de bestuursorganen van de Stad en het OCMW – Bekrachtiging. Het ontwerpbesluit van dit punt werd vrijdag per e-mail aan alle raadsleden overgemaakt. De toevoeging van dit punt aan de agenda wordt door alle aanwezige raadsleden eenparig goedgekeurd (M. Ahouna, W. Allijns, N. Beugnies, K. Byttebier, T. Castelein, L. Claassen, V. Decaluwe, S. Demeyer, D. D'Halwein, M. Gheysens, H. Kints, N. Lybeer, W. Maddens, R. Vandenberghe, P. De Coene, N. Maghroud, T. Soens, M. Veys, A. Weydts, K. Detavernier, L. Maddens, A. Ronse, J. de Béthune, M. Cattebeke, C. Leleu, R. Deseyn, P. Soens, H. Vanhoenacker, B. Vandorpe, P. Avijn, C. Matthieu, M. Vandemaele, D. Wemel, J. Deweer, C. Vannieuwenhuyze, W. Vermeersch, J. Demeersseman).
Verder wordt voorgesteld om dit HD-punt als eerst punt te behandelen vóór de interpellaties en de mondelinge vragen, gezien dit de manier betreft waarop de raad georganiseerd wordt. Ook dit keurt de raad eenparig goed.
Raadslid Nicolas Beugnies neemt het woord en spreekt zijn dank uit voor het engagement van iedereen. Hij geeft alle raadsleden een kleine attentie uit chocolade.
- interpellaties en voorstellen van beslissing
Er staan 5 interpellaties en 3 voorstellen tot beslissing op de agenda van de gemeenteraad vanavond:
- IR 1 Interpellatie van raadslid Wouter Vermeersch: Interpellatie: Voorontwerp Schouwburg Kortrijk;
- IR 2 Interpellatie van raadslid Wouter Vermeersch: Interpellatie: Sterk gestegen energiefactuur;
- IR 5 Interpellatie van raadslid Hannelore Vanhoenacker: Interpellatie: Basisonderwijs in Kortrijk;
- IR 6 Interpellatie van raadslid Benjamin Vandorpe: Interpellatie: Personeelsverloop en retentiebeleid groep Stad Kortrijk;
- IR 8 Interpellatie van raadslid Mattias Vandemaele: Interpellatie: laadpalen in Kortrijk;
- IR 3 Voorstel tot beslissing van raadslid Tine Soens: Distributienettarieven van Gaselwest/Fluvius;
- IR 4 Voorstel tot beslissing van raadslid Liesbet Maddens: Brief aan Waalse Regering over Interreg VI-programma France-Wallonie-Vlaanderen;
- IR 7 Voorstel tot beslissing van raadslid Carol Leleu: Voorstel tot beslissing : 'Deelmobiliteit'.
Gezien IR2 (een interpellatie) en IR3 (een voorstel tot beslissing) beide vragen betreffen aangaande de distributienettarieven, wordt in toepassing van artikel 18 van het huishoudelijk reglement voorgesteld om deze gezamenlijk te bespreken bij de interpellaties, gezien deze samenhangend zijn. De raad keurt dit eenparig goed.
- Mededelingen
Tijdens de deontologische commissie van 18 januari werd de klacht besproken die werd ingediend door raadslid Wouter Vermeersch n.a.v. de verenigde raadscommissie van 30 november. De conclusie van deze commissie was dat de raad moet staan voor een open communicatie met respect voor elkaar. De voorzitter roept uitdrukkelijk alle raadsleden op om een inhoudelijk geargumenteerd en hoffelijke debat te houden.
De gouverneur heeft uitspraak gedaan over de klacht van raadslid Wouter Vermeersch betreffende het informatie- en vraagrecht ‘detentiehuis Kortrijk’. Hij oordeelde dat de klacht ongegrond is en dat het raadslid wel degelijk een correct antwoord heeft gekregen op zijn vraag.
De gouverneur heeft tevens uitspraak gedaan over de klacht van raadslid Carmen Ryheul betreffende het weigeren van een voorstel van beslissing en een motie ter zitting tijdens de raadszittingen van 13 december 2021. Ook deze klacht is ongegrond bevonden. De gouverneur is van oordeel dat de rechten van het raadslid niet geschonden zijn. Een motie kan niet ingediend worden om de stemming op een interpellatie te verkrijgen. Interpellaties kunnen niet leiden tot een stemming en een motie is noch in het decreet lokaal bestuur noch in het huishoudelijk reglement voorzien. Het voorstel van beslissing mocht geweigerd worden door de voorzitter daar het een niet toegelicht voorstel betrof. Het was niet aan de voorzitter of de administratie om de link te leggen tussen de interpellatie en het voorstel van beslissing.
Raadslid Wouter Vermeersch vraagt het woord en geeft aan dat de voorzitter en de gouverneur zich naar zijn mening vast rijden in kringredeneringen. Hij is van oordeel dat niet alle voorstellen van beslissing voldoen aan de vormvereisten. De voorzitter herhaalt dat alle interpellaties en voorstellen van beslissing correct worden geagendeerd.
Stad Kortrijk kreeg van het Agentschap Binnenlands Bestuur melding dat het nazicht van de aanpassing van het meerjarenplan 2020-2025 niet heeft geleid tot formele opmerkingen. Er zijn wel enkele technische bemerkingen gemaakt. Het wegwerken van deze bemerkingen is een aanbeveling en beoogt de kwaliteit van de beleidsrapporten verder te verhogen.
- Activiteiten
Er staan terug een aantal activiteiten op de agenda:
- Zaterdag 26/2: opening geboortebos (Groenzone langs de Maandagweg ter hoogte van het Gerstepad (Vlasakker))
- Van zaterdag 26/2 tot zondag 6/3: Spinrag festival
- Zondag 27/2: Kuurne-Brussel-Kuurne
- Stukken
Het Bulletin van Vragen en Antwoord ligt ter tafel.
Raadslid Mattias Vandemaele neemt het woord en uit zijn bedenkingen over de manier waarop zijn schriftelijke vragen werden behandeld door stad Kortrijk. Hij vraagt de voorzitter om de belangen van alle raadsleden te dienen. De voorzitter antwoordt dat ze de voorzitter is van de gehele raad. Raadslid Pieter Soens meldt dat hij de dag van de raadszitting heeft moeten aandringen op antwoord op een vraag van de vorige gemeenteraad, maar dat hij wel blij is dat het antwoord er is gekomen.
- Goedkeuring notulen
Er worden geen opmerkingen geformuleerd op de notulen van de zitting van 17 januari 2022. De notulen zijn derhalve goedgekeurd.
- Discussie- en hamerpunten
Voor de aanvang van deze zitting werd voor alle punten een bespreking gevraagd. Punt 1 werd ter discussie gesteld door de algemeen directeur vermits over dit punt moet gestemd worden. Er zijn bijgevolg geen hamerpunten die geacht worden eenparig te zijn goedgekeurd.
Er is 1 agendapunt dat in besloten zitting wordt behandeld op het einde van de gemeenteraadszitting.
Op 5 november 2021 heeft de burgemeester een politieverordening uitgevaardigd tot het digitaal houden en afgelasten van de vergaderingen van de bestuursorganen van Stad en OCMW, dit in de strijd tegen het coronavirus (COVID 19). Deze politieverordening werd bekrachtigd door de gemeenteraad in zitting van 15 november 2021.
Reeds heel wat mensen hebben intussen een boostervaccin gekregen. We kennen tevens een periode van dalende cijfers wat betreft het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Dit heeft duidelijk een positieve invloed op de besmettingsgraad en positiviteitsratio.
Het Overlegcomité van 21.01.2021 keurde onder andere het gebruik van de coronabarometer goed, waarbij gestart werd in code rood.
Op basis van de gunstige evoluties wordt momenteel overwogen om over te schakelen van code rode naar code oranje op deze coronabarometer.
Dit moet het mogelijk maken om opnieuw de gemeenteraad, de raad voor maatschappelijk welzijn, de (verenigde) raadscommissies, het college van burgemeester en schepenen, het vast bureau, het bijzonder comité voor sociale bijstand fysiek te laten doorgaan en dit met onmiddellijke ingang. Daarbij zal zolang als nodig rekening gehouden worden met de geldende regels inzake social distancing en hygiëne.
Op 11 februari 2022 heeft de burgemeester dan ook beslist om met ingang van 11 februari 2022 deze politieverordening op te heffen, zodat de vergaderingen van de bestuursorganen terug fysiek kunnen doorgaan. Conform artikel 134§1 van de gemeentewet wordt deze politieverordening tot opheffing van de politieverordening van 5 november 2021 op de eerstvolgende gemeenteraad ter bekrachtiging voorgelegd.
De politieverordening van de burgemeester van 11 februari 2022 tot het opheffen van de politieverordening van 5 november 2021 tot het digitaal houden van de vergaderingen van de bestuursorganen van Stad en OCMW, dit in de strijd tegen het coronavirus (COVID 19) te bekrachtigen.
De raad gaat over tot geheime stemming in openbare zitting waaraan 35 raadsleden deelnemen, en waarvan het resultaat luidt als volgt:
- Stemming: Wouter Vermeersch als afgevaardigde met stemrecht op de algemene vergadering van AjKo vzw;
3 ja-stemmen;
3 onthoudingen;
29 nee-stemmen.
Raadslid Wouter Vermeersch heeft aldus onvoldoende stemmen en wordt bijgevolg niet afgevaardigd
als vertegenwoordiger in de algemeen vergadering van AjKo vzw.
- Stemming: Wouter Vermeersch als bestuurder in de raad van bestuur van AjKo vzw;
3 ja-stemmen;
3 onthoudingen;
29 nee-stemmen.
Raadslid Wouter Vermeersch heeft aldus onvoldoende stemmen en wordt bijgevolg
niet voorgedragen als bestuurder in de raad van bestuur van AjKo vzw.
De gemeenteraad keurt het volgende besluit bijgevolg NIET goed
De raad gaat over tot stemming in openbare zitting, waaraan 37 raadsleden deelnemen en het resultaat luidt als volgt:
-26 ja-stemmen: W. Maddens, R. Vandenberghe, K. Byttebier, S. Demeyer, W. Allijns, T. Castelein, M. Gheysens, V. Decaluwe, N. Lybeer, L. Claassen, H. Kints, D. D'Halwein, M. Ahoena, N. Beugnies, A. Ronse, K. Detavernier, L. Maddens, A. Weydts, P. De Coene, N. Maghroud, T. Soens, M. Veys, P. Avijn, C. Matthieu, M. Vandemaele, D. Wemel;
-11 nee-stemmen: H. Vanhoenacker, P. Soens, C. Leleu, R. Deseyn, M. Cattebeke, B. Vandorpe, J. de Béthune, W. Vermeersch, J. Deweer, C. Vannieuwenhuyze, J. Demeersseman;
De Gemeenteraad keurt het volgende besluit goed.
De raad gaat over tot stemming in openbare zitting, waaraan 36 raadsleden deelnemen en het resultaat luidt als volgt:
-33 ja-stemmen: M. Ahouna, W. Allijns, N. Beugnies, K. Byttebier, T. Castelein, L. Claassen, V. Decaluwe, S. Demeyer, D. D'Halwein, M. Gheysens, H. Kints, N. Lybeer, W. Maddens, R. Vandenberghe, P. De Coene, N. Maghroud, T. Soens, M. Veys, A. Weydts, K. Detavernier, L. Maddens, A. Ronse, J. de Béthune, M. Cattebeke, C. Leleu, R. Deseyn, P. Soens, H. Vanhoenacker, B. Vandorpe, P. Avijn, C. Matthieu, M. Vandemaele, D. Wemel;
-3 onthoudingen: J. Deweer, C. Vannieuwenhuyze, W. Vermeersch.
De Gemeenteraad keurt het volgende besluit goed.
De raad gaat over tot stemming in openbare zitting, waaraan 36 raadsleden deelnemen en het resultaat luidt als volgt:
-33 ja-stemmen: M. Ahouna, W. Allijns, N. Beugnies, K. Byttebier, T. Castelein, L. Claassen, V. Decaluwe, S. Demeyer, D. D'Halwein, M. Gheysens, H. Kints, N. Lybeer, W. Maddens, R. Vandenberghe, P. De Coene, N. Maghroud, T. Soens, M. Veys, A. Weydts, K. Detavernier, L. Maddens, A. Ronse, J. de Béthune, M. Cattebeke, C. Leleu, R. Deseyn, P. Soens, H. Vanhoenacker, B. Vandorpe, P. Avijn, C. Matthieu, M. Vandemaele, D. Wemel;
-3 onthoudingen: J. Deweer, C. Vannieuwenhuyze, W. Vermeersch.
De Gemeenteraad keurt het volgende besluit goed.