Terug
Gepubliceerd op 23/02/2022

2022_CBS_00302 - Verkeerswijzigingen op gemeentewegen - vaststellen aanvullend verkeersreglement - Goedkeuren

College van Burgemeester en Schepenen
ma 14/02/2022 - 15:00 nieuwe schepenzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Aanvullend reglement op het wegverkeer enkel m.b.t. gemeentewegen (niet in havengebied of speciale beschermingszones).

Samenstelling

Aanwezig

Ruth Vandenberghe, burgemeester; Wout Maddens, schepen; Axel Weydts, schepen; Axel Ronse, schepen; Wouter Allijns, schepen; Kelly Detavernier, schepen; Stephanie Demeyer, schepen; Philippe De Coene, schepen; Nathalie Desmet, algemeen directeur

Verontschuldigd

Bert Herrewyn, schepen

Secretaris

Nathalie Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Ruth Vandenberghe, burgemeester
2022_CBS_00302 - Verkeerswijzigingen op gemeentewegen - vaststellen aanvullend verkeersreglement - Goedkeuren 2022_CBS_00302 - Verkeerswijzigingen op gemeentewegen - vaststellen aanvullend verkeersreglement - Goedkeuren

Motivering

Aanleiding en context

Via meldingen en andere communicatiemiddelen werden wij op de hoogte gesteld van verschillende verkeersproblemen in Kortrijk. Deze verkeersproblemen werden behandeld en gebundeld in een lijst met verkeerswijzigingen op gemeentewegen. Daarnaast worden soms ook een aantal verkeerswijzigingen rechtstreeks vanuit de cel mobiliteit (team Stadsvernieuwing en omgevingsbeleid) ter goedkeuring voorgelegd.

Argumentatie

In het Guldenbergplantsoen, t.h.v. tuinen Messeyne, brengen we 1 parkeerplaats aan voor personen met een handicap.

Reden: omwille van de nieuwe verkeerssituatie door bouw  de Paulientjes.


In het Guldenbergplantsoen, t.h.v. tuinen Messeyne, brengen we 4 betalende parkeerplaatsen aan.

Reden: omwille van de nieuwe verkeerssituatie door bouw de Paulientjes.


In de Gullegemsestraat, t.h.v. huisnummers 6, 8 en 32 brengen we 3 P-30 parkeerplaatsen aan.

Reden: op vraag van de verschillende handelszaken in de buurt. 


Op het Sint-Maartenskerkhof verwijderen we 1 P30-parkeerplaats en 1 parkeerplaats voor personen met een handicap.

Reden: omwille van de nieuwe kindvriendelijke aanleg van het plein en om verder parkeerzoekverkeer naar deze twee resterende plaatsen te vermijden.


In de Mortagnelaan, t.h.v. huisnummer 85, verwijderen we 1 parkeerplaats voor personen met een handicap.

Reden: de aanvrager woont niet meer op dit adres. 


In de Edmond De Praterestraat, t.h.v. huisnummer 1, verwijderen we 1 parkeervak.

Reden: om voldoende zichtbaarheid te behouden op het naastgelegen zebrapad.


In de Frans Vanderlindenlaan, parallel met de Volksvertegenwoordiger de Jaegerelaan, brengen we een zebrapad aan.

Reden: op vraag van school De 3 Hofsteden.


In de Processiestraat, t.h.v. de Priesteragestraat, breiden we de bestaande blokarcering uit met 5 meter. 

Reden: Om het uitrijden van de Priesteragestraat vlot te laten verlopen. 


In de Vuurkruiserslaan, t.h.v. de Sint-Rochuslaan, brengen we in de bocht een onderbroken aslijn aan over een lengte van 12 meter. 

Reden: om te beletten dat er te dicht bij het kruispunt geparkeerd wordt. 


In de Bruyningstraat, t.h.v. BuSo Ter Bruyninge, voorzien we een bijkomend parkeerverbod in de bestaande busparkeerstrook op woensdag van 11u30 tot 12u30.

Reden: op vraag van de aanwezige scholen. 


In de Knokstraat, gedeelte Bergstraat (tussen Knokstraat en Aalbekeplaats) en gedeelte Luingnestraat (tussen Allartbosweg en Bergstraat), voeren we een zone-30 in.

Reden: Naar aanleiding van de proef met eenrichtingsverkeer in de Knokstraat (Bergstraat –> N43) en de geplande heraanleg. Het deel Bergstraat, tussen Knokstraat en Aalbekeplaats wordt meegenomen in de zone 30 omwille van de handelsfuncties en de veiligheid van de fietsers. Ook de Luingnestraat wordt vanaf de Allartbosweg meegenomen in dezelfde zone 30 op vraag van de Chiro en gezien het smalle wegprofiel. 


In de Sint-Rochuslaan, t.h.v. huisnummer 2,  brengen we 3 fietsenstallingen type “nietjes” aan ter vervanging van de huidige fietsenstalling type Gent

Reden: ter vervanging van de verouderde fietsparkeerinfrastructuur.


In de Groeningestraat, t.h.v. huisnummer 5 – tegenover het Overkophuis, verwijderen we 1 parkeerplaats en brengen we 6 fietsenstallingen type “nietjes” aan. 

Reden: op vraag van het Overkophuis.


In de Veldstraat, t.h.v. huisnummer 158 (Ajko), verwijderen we 1 parkeerplaats voor bewonersparkeren en brengen we  5 fietsenstallingen type “nietjes” aan.

Reden: op vraag van Ajko.


Op de Houtmarkt, t.h.v. huisnummer 3-5 (Academie), brengen we 3 fietsenstallingen type “nietjes” aan.

Reden: op vraag van de Academie.


In de Overleiestraat, t.h.v. huisnummer 68, brengen we 2 fietsenstallingen type “nietjes” aan op het trottoir.

Reden: op vraag van een burger n.a.v. de gevaarlijke situatie van fietsers en steps die over het voetpad rijden. 


Op het Jozef Vandaeleplein, aan de overzijde van huisnummer 7, brengen we 13 fietsenstallingen type “nietjes” aan ter vervanging van de huidige pedalo’s.

Reden: ter vervanging van de verouderde fietsparkeerinfrastructuur, het groeperen van de fietsenstallingen en de opfrissing van het plein onder het KICK-project.


Op het Sint-Maartenskerkhof, aan de overzijde van huisnummer 6, brengen we 5 fietsenstallingen type “nietjes” aan ter vervanging van de huidige pedalo’s.

Reden: ter vervanging van de verouderde fietsparkeerinfrastructuur en de opfrissing van het plein onder het KICK-project.

Juridische grond

De volgende regelgeving is hierop van toepassing:

  • de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968 en zoals hij van toepassing is krachtens de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1988, inzonderheid op de artikelen 2 en 10, op artikel 12, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 december 1982, en op artikel 29, gewijzigd bij de wet van 9 juni 1978;
  • het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
  • het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid op artikel III, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 23 juni 1978, 25 november 1980, 8 april 1983, 1 juni 1984, 25 maart 1987, 17 september 1988, 20 juli 1990, 18 september 1991 en 14 mei 2002 (art. 2);
  • het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 8 december 1977, 23 juni 1978, 14 december 1979, 25 november 1980, 11 april 1983, 1 juni 1984, 17 september 1988, 20 juli 1990, 19 december 1991 en 14 mei 2002 (art. 6.5 en 9);
  • het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
  • de bepalingen van het decreet lokaal bestuur;
  • het raadsbesluit van 11 februari 2019 waarin bepaald werd dat ‘aanvullende reglementen over verkeerswijzigingen” worden opgenomen in het ‘dagelijks bestuur’ waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is.
  • de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Regelgeving bevoegdheid

Het CBS is bevoegd op basis van de definitie van dagelijks bestuur zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Punt 1

Artikel 1

§1 In het Guldenbergplantsoen, t.h.v. tuinen Messeyne, brengen we 1 parkeerplaats aan voor personen met een handicap

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van een bord E9a met mindervaliden-embleem en de voorziene markeringen.


Artikel 2

§1 In het Guldenbergplantsoen, t.h.v. tuinen Messeyne, brengen we 4 betalende parkeerplaatsen aan.

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het markeren van 4 parkeerplaatsen en het aanbrengen van een parkeerautomaat. 


Artikel 3

§1 In de Gullegemsestraat, t.h.v. huisnummers 6, 8 en 32, brengen we 3 P-30 parkeerplaatsen aan.

§2 deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van de borden E9a “max. 30min”. ”maandag tem zaterdag van 9 tot 19u” en bijhorende markeringen.


Artikel 4

§1 Op het Sint-Maartenskerkhof verwijderen we 1 P30-parkeerplaats en 1 parkeerplaats voor personen met een handicap.

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het verwijderen van borden E9a en bijhorende markeringen.


Artikel 5

§1 In de Mortagnelaan, t.h.v. huisnummer 85, verwijderen we 1 parkeerplaats voor personen met een handicap.

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het verwijderen van bord E9a en bijhorende markeringen.


Artikel 6

§1 In de Edmond De Praterestraat t.h.v. huisnummer 1, verwijderen we 1 parkeervak.


Artikel 7

§1 In de Frans Vanderlindenlaan, parallel met de Volksvertegenwoordiger de Jaegerelaan, brengen we een zebrapad aan.

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van witte banden, evenwijdig met de as van de rijbaan.


Artikel 8

§1 In de Processiestraat, t.h.v. de Priesteragestraat, breiden we de bestaande blokarcering uit met 5 meter. 

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het uitbreiden van het bestaande verdrijvingsvlak met 5 meter.


Artikel 9

§1 In de Vuurkruiserslaan, t.h.v. de Sint-Rochuslaan, brengen we in de bocht een onderbroken aslijn aan over een lengte van 12 meter. 

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruiker gebracht worden door het aanbrengen van een witte onderbroken streep die de rijbaan in rijstroken verdeelt.


Artikel 10

§1 In de Bruyningstraat, t.h.v. BuSo Ter Bruyninge, voorzien we een bijkomend parkeerverbod in de bestaande busparkeerstrook op woensdag van 11u30 tot 12u30.

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruiker gebracht worden door het aanpassen van het bestaande onderbord bij het bord E9d met extra vermelding: op woensdag van 11u30 tot 12u30.


Artikel 11

§1 In de Knokstraat, gedeelte Bergstraat (tussen Knokstraat en Aalbekeplaats) en gedeelte Luingnestraat (tussen Allartbosweg en Bergstraat), voeren we een zone-30 in.

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruiker gebracht worden door het aanbrengen van de verkeersborden F4a en F4b

  • In de Bergstraat, vóór het kruispunt met de Luingnestraat komende van Rollegem
  • In de Luingnestraat, net voorbij het kruispunt met de Allartbosweg komende van Moeskroen
  • In de Bergstraat ter hoogte van de Moeskroensesteenweg/Aalbekeplaats (N43)
  • In de Knokstraat ter hoogte van de Moeskroensesteenweg (N43)

Artikel 12

In de Sint-Rochuslaan, t.h.v. huisnummer 2, brengen we 3 fietsenstallingen type “nietjes” aan ter vervanging van de huidige fietsenstalling type Gent.


Artikel 13

In de Groeningestraat, t.h.v. huisnummer 5 – tegenover het Overkophuis, verwijderen we 1 parkeerplaats en brengen we er 6 fietsenstallingen type “nietjes” aan. 


Artikel 14

In de Veldstraat, t.h.v. huisnummer 158 (Ajko), verwijderen we 1 parkeerplaats voor bewonersparkeren en brengen we er 5 fietsenstallingen type “nietjes” aan.


Artikel 15

Op de Houtmarkt, t.h.v. huisnummer 3-5 (Academie), brengen we 3 fietsenstallingen type “nietjes” aan.


Artikel 16

In de Overleiestraat, t.h.v. huisnummer 68, brengen we 2 fietsenstallingen type “nietjes” aan op het trottoir.


Artikel 17

Op het Jozef Vandaeleplein, aan de overzijde van huisnummer 7, brengen we 13 fietsenstallingen type “nietjes” aan ter vervanging van de huidige pedalo’s.


Artikel 18

Op het Sint-Maartenskerkhof, aan de overzijde van huisnummer 6, brengen we 5 fietsenstallingen type “nietjes” aan ter vervanging van de huidige pedalo’s.