Terug
Gepubliceerd op 09/02/2022

2022_CBS_00220 - Verkeerswijziging - parkeer- en circulatieproblematiek - wijk Plaatsmolenstraat te Rollegem - Vaststellen aanvullend verkeersreglement

College van Burgemeester en Schepenen
ma 31/01/2022 - 15:00 nieuwe schepenzaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Aanvullend reglement op het wegverkeer enkel m.b.t. gemeentewegen (niet in havengebied of speciale beschermingszones).

Samenstelling

Aanwezig

Ruth Vandenberghe, burgemeester; Wout Maddens, schepen; Wouter Allijns, schepen; Bert Herrewyn, schepen; Kelly Detavernier, schepen; Stephanie Demeyer, schepen; Philippe De Coene, schepen; Nathalie Desmet, algemeen directeur

Verontschuldigd

Axel Weydts, schepen; Axel Ronse, schepen

Secretaris

Nathalie Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Ruth Vandenberghe, burgemeester
2022_CBS_00220 - Verkeerswijziging - parkeer- en circulatieproblematiek - wijk Plaatsmolenstraat te Rollegem - Vaststellen aanvullend verkeersreglement 2022_CBS_00220 - Verkeerswijziging - parkeer- en circulatieproblematiek - wijk Plaatsmolenstraat te Rollegem - Vaststellen aanvullend verkeersreglement

Motivering

Argumentatie

De peiling met de voorstellen rond parkeren en circuleren in de wijk werd eind mei 2021 door gebiedswerking (Trui Dejonghe) gehouden bij alle betrokken bewoners (68 brievenbussen) van Molenmote, de Plaatsmolenstraat en de Fressendestraat.. Ze konden reageren via mail of via Kortrijk Spreekt. Er kwamen 15 reacties binnen (= 22% respons), waarvan 7 negatief. In de bewonersbrief werd ook gemeld dat wie niet reageerde, instemde met de voorstellen. Los van de randbemerkingen kunnen we stellen dat ruim 90% van de bewoners geen bezwaar heeft tegen de voorgestelde maatregelen. Enkel in Molenmote zijn de meningen over de parkeerregeling in hun straat te verdeeld.  

We stellen dan ook volgende maatregelen voor die we tevens zouden meedelen in een tweede bewonersbrief (zie bijlage 3):  

  • Het invoeren van eenrichtingsverkeer (uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsen klasse A) in een deel van de Plaatsmolenstraat (tussen Molenmote en Fressendestraat) en in de Fressendestraat. In de Plaatsmolenstraat blijft alle verkeer toegelaten in de richting van de Fressendestraat en in de Fressendestraat in de richting van Molenmote (zie plannetje in bijlage 3 (tweede bewonersbrief)).  

In Molenmote wensen we dubbelrichtingsverkeer te behouden om de eenrichtingsstraten niet teveel te belasten en om teveel omrijden te vermijden.    

  • Het (wettelijk) toelaten om te parkeren op de verhoogde berm in de Fressendestraat (tegenover de woningen nrs 44 –> 26) 
  • Het (wettelijk) toelaten om half op het voetpad te parkeren in: 

        - de Plaatsmolenstraat, aan de kant van de pare huisnrs (2->12) 

        - de Fressendestraat, aan de kant van de onpare huisnrs (1->13). 

We stellen voor om (voorlopig) geen parkeerregeling in Molenmote in te voeren waardoor er daar in principe geen auto’s op rijweg of voetpad mogen staan. Er kan uiteraard wel geparkeerd worden op de (gelijkgrondse) parkeerberm centraal in de straat of op de (gelijkgrondse) parkeerberm in de Plaatsmolenstraat. 


Om het aantal verkeersborden wat te beperken, zouden we geen parkeerverbodsborden (E1) (cfr bewonersbrief 1 in bijlage 1) aanbrengen omdat we verwachten dat dit verbod vanzelf zal nageleefd worden. 

 

Juridische grond

De volgende regelgeving is hierop van toepassing:

  • de wet betreffende de politie over het wegverkeer, gecoördineerd bij het koninklijk besluit van 16 maart 1968 en zoals hij van toepassing is krachtens de bijzondere wet van 8 augustus 1980 tot hervorming van de instellingen, gewijzigd bij de wet van 8 augustus 1988, inzonderheid op de artikelen 2 en 10, op artikel 12, gewijzigd bij het koninklijk besluit van 30 december 1982, en op artikel 29, gewijzigd bij de wet van 9 juni 1978;
  • het decreet van 16 mei 2008 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
  • het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, inzonderheid op artikel III, gewijzigd bij de koninklijke besluiten van 23 juni 1978, 25 november 1980, 8 april 1983, 1 juni 1984, 25 maart 1987, 17 september 1988, 20 juli 1990, 18 september 1991 en 14 mei 2002 (art. 2);
  • het ministerieel besluit van 11 oktober 1976 waarbij de minimum afmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald, gewijzigd bij de ministeriële besluiten van 8 december 1977, 23 juni 1978, 14 december 1979, 25 november 1980, 11 april 1983, 1 juni 1984, 17 september 1988, 20 juli 1990, 19 december 1991 en 14 mei 2002 (art. 6.5 en 9);
  • het besluit van de Vlaamse Regering van 23 januari 2009 betreffende de aanvullende reglementen op het wegverkeer en de plaatsing en bekostiging van de verkeerstekens;
  • het raadsbesluit van 11 februari 2019 waarin bepaald werd dat ‘aanvullende reglementen over  verkeerswijzigingen” worden opgenomen in het ‘dagelijks bestuur’ waarvoor het college van burgemeester en schepenen bevoegd is.
  • de publicatie- en meldingsplicht overeenkomstig het decreet over het lokaal bestuur van 22 december 2017.

Aanleiding en context

In de nieuwe woonwijk Plaatsmolenstraat te Rollegem zijn er af en toe doorgangsproblemen, zeker met grotere voertuigen, naar aanleiding van de vrij hoge parkeerdruk en het ontbreken van een passende parkeer- en circulatieregeling. Om bij hun woning (met een tweede wagen) te kunnen parkeren, vragen meerdere bewoners om hun voortuin te mogen verharden maar door de maximale toegelaten verharding in een voortuin, moeten we oplossingen zoeken op het openbaar domein. Het verharden van een voortuin is gelimiteerd, deze regelgeving is opgenomen in de Algemene stedenbouwkundige verordening van de stad Kortrijk en de goedgekeurde verkaveling. De meeste huizen beschikken in principe over twee plaatsen voor wagens (in de garage en op oprit), maar in realiteit worden veel garages gebruikt als (fiets)berging. De tweede wagen komt dan op het openbaar domein terecht. Bijna altijd is dat dan op het voetpad omdat de rijweg slechts 5,04m breed is (tussen de boordstenen). Dit is in feite zo’n halve meter te smal om wettelijk op de rijweg te kunnen parkeren.   

In samenwerking met gebiedswerking hielden we een peiling onder de bewoners waarbij eenrichtingsverkeer en voetpadparkeren werd voorgesteld (bewonersbrief 1 in bijlage 1 en resultaten peiling in bijlage 2).

Regelgeving bevoegdheid

Het CBS is bevoegd op basis van de definitie van dagelijks bestuur zoals vastgesteld door de gemeenteraad.

Besluit

Het college van burgemeester en schepenen beslist:

Punt 1

Art 1.

§1 In een deel van de Plaatsmolenstraat (tussen Molenmote en Fressendestraat) en in de Fressendestraat voeren we eenrichtingsverkeer in (uitgezonderd fietsers, speedpedelecs en bromfietsen klasse A). In de Plaatsmolenstraat blijft alle verkeer toegelaten in de richting van de Fressendestraat en in de Fressendestraat in de richting van Molenmote.    

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van het verkeersbord F19M18 in de Plaatsmolenstraat ter hoogte van Molenmote en van het verkeersbord C1M12 in de Fressendestraat ter hoogte van Molenmote.  

Art 2. 

§1 In de Fressendestraat (tegenover de woningen nrs 44 –> 26) voeren we verplicht parkeren op de verhoogde berm in. 

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van  de verkeersborden E9e (begin en einde). 

Art 3.  

§1 In de Plaatsmolenstraat, aan de kant van de pare huisnrs (2->12) en in de  Fressendestraat, aan de kant van de onpare huisnrs (1->13) voeren we verplicht parkeren deels op het trottoir in. 

§2 Deze maatregel zal ter kennis van de weggebruikers gebracht worden door het aanbrengen van de verkeersborden E9f (begin en einde).