Terug
Gepubliceerd op 21/10/2021

2021_GR_00137 - Gemeenteraad - Aanpassing huishoudelijk reglement - Goedkeuren

Gemeenteraad
ma 11/10/2021 - 19:00 raadszaal
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Huishoudelijk reglement.

Samenstelling

Aanwezig

Helga Kints, voorzitter; Ruth Vandenberghe, burgemeester; Wout Maddens, schepen; Axel Weydts, schepen; Axel Ronse, schepen; Arne Vandendriessche, schepen; Bert Herrewyn, schepen; Kelly Detavernier, schepen; Stephanie Demeyer, schepen; Philippe De Coene, schepen; Jean de Béthune, raadslid; Moniek Gheysens, raadslid; Cathy Matthieu, raadslid; Pieter Soens, raadslid; Koen Byttebier, raadslid; Roel Deseyn, raadslid; Hannelore Vanhoenacker, raadslid; Wouter Allijns, raadslid; Mohamed Ahouna, raadslid; Liesbet Maddens, raadslid; Carol Leleu, raadslid; Jan Deweer, raadslid; Mattias Vandemaele, raadslid; Philippe Avijn, raadslid; David Wemel, raadslid; Tiene Castelein, raadslid; Wouter Vermeersch, raadslid; Veronique Decaluwe, raadslid; Nicolas Beugnies, raadslid; Niels Lybeer, raadslid; Lien Claassen, raadslid; Nawal Maghroud, raadslid; Tine Soens, raadslid; Maxim Veys, raadslid; Philippe Dejaegher, raadslid; Jacques Demeersseman, raadslid; Carmen Ryheul, raadslid; Mia Cattebeke, raadslid; Benjamin Vandorpe, raadslid; Christiane Vannieuwenhuyze, raadslid; Nathalie Desmet, algemeen directeur

Verontschuldigd

Vincent Van Quickenborne, raadslid

Secretaris

Nathalie Desmet, algemeen directeur

Voorzitter

Helga Kints, voorzitter
2021_GR_00137 - Gemeenteraad - Aanpassing huishoudelijk reglement - Goedkeuren 2021_GR_00137 - Gemeenteraad - Aanpassing huishoudelijk reglement - Goedkeuren

Motivering

Argumentatie

Naar aanleiding van deze gemeenteraadsbeslissing vaardigde de gouverneur op 27 augustus 2021 een besluit uit waarbij artikel 45, eerste lid 4de en 5de zin en artikel 46, eerste lid, 5de en 6de zin van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn werd vernietigd.
Het aantal interpellaties en mondelinge vragen kan niet vastgesteld worden voor de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn samen, maar dient voor elk van deze raden afzonderlijk bepaald te worden. Aangezien de stad en het OCMW aparte rechtspersonen uitmaken, en er aparte vergaderingen plaatsgrijpen met aparte agenda's, moeten ook de modaliteiten en de berekeningswijze voor het bepalen van het maximum aantal interpellaties en mondelinge vragen berekend te worden per rechtspersoon waarvoor er een raadszitting is gepland en waarvoor men bevoegd is, en niet voor de twee rechtspersonen samen.
De gemeenteraad kan dan ook enkel de modaliteiten en de berekeningswijze voor de zittingen van de gemeenteraad vaststellen.
Er wordt dan ook voorgesteld om het huishoudelijk reglement als volgt aan te passen en de vernietigde zinnen te vervangen, met nog steeds als doelstelling te komen tot een constructieve, open en vlotte debatcultuur in de raden en daarbij de uitoefening van de rechten van de raadsleden te laten sporen met de goede werking van de raden.
Dit brengt een wijziging met zich mee van artikel 45 en 46 van het huishoudelijk reglement.

Interpellaties
Voor de gemeenteraad kan 1 interpellatie ingediend worden per 2 zetels, met een absoluut maximum van 4 interpellaties in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan 2 zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum 1 interpellatie indienen voor de gemeenteraad.
 Voor de raad voor maatschappelijk welzijn kan eveneens 1 interpellatie ingediend worden per 2 zetels, met absoluut maximum van 4 interpellaties in zijn totaliteit per fractie.  Fracties die over minder dan 2 zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum 1 interpellatie  indienen voor de raad voor maatschappelijk welzijn.

Mondelinge vragen
Voor de gemeenteraad kan 1 mondelinge vraag gesteld worden per 2 zetels, met een absoluut maximum van 4 mondelinge vragen in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan 2 zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum 1 mondelinge vraag indienen voor de gemeenteraad.
Voor de raad voor maatschappelijk welzijn kan eveneens 1 mondelinge vraag gesteld worden per 2 zetels, met absoluut maximum van 4 mondelinge vragen in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan 2 zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum 1 mondelinge vraag indienen voor de raad voor maatschappelijk welzijn. 

Op vraag van raadslid Hannelore Vanhoenacker bevestigt de voorzitter nogmaals dat een evaluatie van het nieuwe huishoudelijk reglement zal plaatsvinden 6 maand na de aanpassing.

Aanleiding en context

In zitting van 5 juli 2021 keurde de gemeenteraad de aanpassingen aan het huishoudelijk reglement van de raad goed.

Regelgeving bevoegdheid

De GR is bevoegd op basis van artikel 40-41 decreet lokaal bestuur.

Besluit

De raad gaat over tot de stemming waaraan 39 raadsleden deelnemen en waarvan de uitslag luidt als volgt :

34 ja-stemmen : W. Maddens, A. Vandendriessche, R. Vandenberghe, K. Byttebier, S. Demeyer, W. Allijns, M. Ahouna, T. Castelein, M. Gheysens, V. Decaluwe, N. Lybeer, L. Claassen, H. Kints, A. Ronse, K. Detavernier, L. Maddens, P. Dejaegher, B. Herrewyn, A. Weydts, P. De Coene, N. Maghroud, T. Soens, M. Veys, J. de Béthune, P. Soens, R. Deseyn, H. Vanhoenacker, B. Vandorpe, C. Leleu, M. Cattebeke, D. Wemel, M. Vandemaele, C. Matthieu, P. Avijn.

5 nee-stemmen : J. Demeersseman, J. Deweer, C. Ryheul, C. Vannieuwenhuyze, W. Vermeersch.

De Gemeenteraad keurt het volgende besluit goed.

De gemeenteraad beslist:

Punt 1

De navolgende artikels van het huishoudelijk reglement van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn, zoals goedgekeurd bij gemeenteraadsbesluit van 5 juli 2021 als volgt te wijzigen:

Artikel 45
De raadsleden hebben het recht interpellaties in te dienen voor de raad gericht aan de collegeleden respectievelijk leden van het vast bureau. Een interpellatie is een beknopte duidelijke en welomschreven vraag van politieke aard over het bestuur van de stad of het OCMW, beleidskeuze of actuele kwesties, die tot de bevoegdheid van de stad of het OCMW behoren en die het toelaten om de vraag te stellen en het antwoord te geven binnen de daarvoor voorziene spreektijden. Het betreffen geen technische vragen; deze horen thuis in de raadscommissies.
Voor de gemeenteraadszitting kan elke fractie per twee zetels waarover zij beschikken maximaal één interpellatie indienen, met een absoluut maximum van vier interpellaties in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan twee zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum één interpellatie indienen voor de gemeenteraadszitting.
Voor de zitting voor de raad van maatschappelijke welzijn kan elke fractie per twee zetels waarover zij beschikken maximaal één interpellatie indienen, met een absoluut maximum van vier interpellaties in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan twee zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum één interpellatie indienen voor de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

De interpellaties moeten uiterlijk 5 dagen vóór de raadszitting ingediend worden in het e-decisionsysteem via initiatiefrecht: interpellatie. Voor zover overeenkomstig artikel 1 de raadszitting op een maandag plaats vindt, dient het voorstel van beslissing uiterlijk op woensdag om 24 uur, in de week vóór de raadszitting ingediend zijn.

Binnen een termijn van zes maanden kan geen tweemaal een zelfde interpellatie of een interpellatie over een zelfde specifiek onderwerp ingediend worden, tenzij zich binnen die termijn van zes maanden nieuwe feiten hebben voorgedaan.
Interpellaties over onderwerpen die voorkomen op de agenda van de raad kunnen niet afzonderlijk worden geagendeerd als interpellatie. Deze vragen kunnen worden gesteld tijdens de bespreking van het punt in de raad.

De voorzitter beoordeelt de ontvankelijkheid van de interpellatie. Bij onontvankelijkheid van een interpellatie wordt de vraagsteller verwittigd.

Een overzicht van de tijdig ingediende en ontvankelijke interpellaties wordt digitaal aan de raadsleden toegezonden. Voor zover overeenkomstig artikel 1 de raadszitting op maandag plaats vindt, zal dit gebeuren op donderdag in de laatste week vóór de raadszitting. Indien dit een feest- of sluitingsdag is, dan zal dit gebeuren op de eerstvolgende werkdag.

Deze interpellaties, zullen behandeld worden bij aanvang van de zitting (na inleiding van respectievelijk de gemeenteraad of de raad voor maatschappelijk welzijn), voor zover het punt niet in de besloten zitting moet behandeld worden.
De behandeling gebeurt in volgorde van indiening. Van deze volgorde kan afgeweken worden als er meerdere vragen zijn over hetzelfde onderwerp. Op de behandeling volgt geen stemming.
In dit verband wordt ook verwezen naar artikel 18bis van dit huishoudelijk reglement.


Artikel 46
De raadsleden hebben het recht korte vragen te stellen aan de collegeleden respectievelijk leden van het vast bureau tijdens de vergadering van de raad.
Een mondelinge vraag is een korte bevraging met informatieve strekking over een aangelegenheid van de Stad of het OCMW vreemd aan de dagorde van de raadszitting en die ook slechts een korte beantwoording vereist. De aard van de vraag moet het toelaten om de vraag te stellen en het antwoord te geven binnen de daarvoor voorziene spreektijden.
Ze worden niet op voorhand ingediend, maar gesteld na de behandeling van de interpellaties. Vragen van praktische aard vallen hier niet onder; daarvoor wordt verwezen naar het Meldpunt.
Voor de gemeenteraadszitting kan elke fractie per twee zetels waarover zij beschikken maximaal één mondelinge vraag indienen, met een absoluut maximum van vier mondelinge vragen in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan twee zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum één mondelinge vraag indienen voor de gemeenteraadszitting.
Voor de zitting voor de raad voor maatschappelijk welzijn kan elke fractie per twee zetels waarover zij beschikken maximaal één mondelinge vraag indienen, met een absoluut maximum van vier mondelinge vragen in zijn totaliteit per fractie. Fracties die over minder dan twee zetels beschikken alsook individuele raadsleden die geen deel uitmaken van een fractie kunnen maximum één mondelinge vraag  indienen voor de zitting van de raad voor maatschappelijk welzijn.

Op mondelinge vragen wordt mondeling geantwoord tijdens de zitting of -als dit niet mogelijk is- schriftelijk voor de eerstvolgende vergadering van de betreffende raad of indien er meerdere gemeenteraden of raden voor maatschappelijk welzijn zijn in dezelfde maand voor de vergadering van de betreffende raad in de daaropvolgende maand. Hierop volgt geen debat of stemming.