In 2020 voerde de stad de subsidie voor de aanleg van IBA’s opnieuw in. De kwaliteit van de oppervlaktewaters is nog steeds een knelpunt, in het milieubeleid en verduurzaming van onze samenleving. Kleinschalige waterzuiveringsinstallaties zijn hier een belangrijke schakel in om te komen tot gezonde waters.
Sinds begin 2020 werden 9 subsidies aangevraagd. Daarvan kon er slechts 1 goedgekeurd en uitbetaald worden.
Wijziging artikel 3:
In het regelement dd. 2020 werd opgenomen dat enkel BENOR gekeurde installaties in aanmerking komen voor de subsidie.
Het BENOR-merk is het Belgisch conformiteitsmerk voor producten.
Standaard IBA’s moeten voldoen aan de eisen gesteld volgens de VLAREM-normen en moeten een CE-markering hebben. Het BENOR-merk gaat nog een stukje verder en legt bijkomende eisen op t.o.v. de CE-markingen zoals een controle door een onafhankelijke derde en minimum prestatie-eisen. Ook door VLARIO wordt aangeraden een Benor / Vlaminor gekeurde IBA te plaatsen.
Onze stadsdiensten stellen vast dat de voorbije twee jaar, in het merendeel van de subsidieaanvragen er een voorstel gedaan wordt van een niet BENOR gecertificeerde installatie. De ervaring leert ons ook dat slechts een beperkt aantal producenten in het bezit zijn van dergelijke BENOR-keuring.
Gezien het plaatsen van IBA in Kortrijk een private last is, willen we het subsidiereglement aanpassen in die zin dat we de vereiste BENOR-keuring niet meer opleggen om in aanmerkingen te komen voor de subsidie.
Het BENOR-attest is bovendien geen garantie voor de goede werking van de IBA bij de burger. Vele andere factoren spelen hierin eveneens een rol, zoals de correcte plaatsing en vooral het goede onderhoud van de installatie en het correct gebruik.
We wensen het artikel in die zin aan te passen dat de IBA moet voldoen aan de Europese norm: EN 12566 en dat de installatie CE-gekeurd moet zijn.
Wijziging artikel 5:
In artikel 5 wensen we toe te voegen dat pas na goedkeuring van de technische fiche van de installatie door de stadsdiensten, de werken aangevat kunnen worden.
Wijziging artikel 9:
In artikel 9 van huidig reglement is opgenomen dat enkel een vrijstelling van de saneringsbijdrage bekomen kan worden door het afleveren van analyseresultaten van een erkend labo die aangeven dat het effluent voldoet aan de lozingsnormen conform de van toepassing zijnde wetgeving.
In dit artikel wordt op vandaag echter niet vermeld wie dit staal moet afnemen. Wij wensen aan het reglement toe te voegen dat de staalname moet gebeuren door een erkend labo.
Begin 2020 werd het subsidiereglement voor het plaatsen van een IBA in het leven geroepen.
Team stadsvernieuwing en omgevingsbeleid wenst een wijziging van artikel 3, artikel 5 en artikel 9 van het reglement door te voeren.
In artikel 3 van huidig reglement is opgenomen dat enkel BENOR gekeurde installaties in aanmerking komen voor de subsidie. We wensen deze vereiste te schrappen uit het subsidiereglement.
In artikel 5 wensen we een regel toe te voegen ivm de goedkeuring van de installatie door de stadsdiensten.
In artikel 9 wensen wij toe te voegen dat de staalname moet gebeuren door een erkend labo.
De raad gaat over tot de stemming in openbare zitting, waaraan 39 raadsleden deelnemen, en waarvan het resultaat luidt als volgt:
- 34 ja-stemmen: M. Ahouna, W. Allijns, P. Avijn, N. Beugnies, K. Byttebier, T. Castelein, M. Cattebeke, L. Claassen, P. De Coene, V. Decaluwe, P. Dejaegher, S. Demeyer, K. Detavernier, D. D’Alwein, M. Gheysens, B. Herrewyn, H. Kints, C. Leleu, N. Lybeer, L. Maddens, W. Maddens, N. Maghroud, C. Matthieu, A. Ronse, P. Soens, T. Soens, M. Vandemaele, R. Vandenberghe, B. Vandorpe, H. Vanhoenacker, M. Veys, D. Wemel, A. Weydts, J. de Béthune;
- 5 onthoudingen: R. Deseyn, J. Deweer, C. Ryheul, C. Vannieuwenhuyze, W. Vermeersch.
De Gemeenteraad keurt het volgende besluit goed.
De aanpassing van het subsidiereglement voor de aanleg van IBA's (individuele behandelingsinstallatie voor afvalwater), conform het reglement in bijlage, goed te keuren.